Tullen kontrollerar fordon vid Lernacken i Malmö. Foto: Christian ÖrnbergTullen kontrollerar fordon vid Lernacken i Malmö. Foto: Christian Örnberg
Tullen kontrollerar fordon vid Lernacken i Malmö. Foto: Christian Örnberg
Öresundsbron mellan Sverige och Danmark. Foto: Tomas LeprinceÖresundsbron mellan Sverige och Danmark. Foto: Tomas Leprince
Öresundsbron mellan Sverige och Danmark. Foto: Tomas Leprince
Tullen på den svenska sidan av Öresundsbron. Foto: Christian ÖrnbergTullen på den svenska sidan av Öresundsbron. Foto: Christian Örnberg

Tullen på den svenska sidan av Öresundsbron.

 Foto: Christian Örnberg
Tullen vid Lernacken i Malmö. Foto: Stefan SöderströmTullen vid Lernacken i Malmö. Foto: Stefan Söderström
Tullen vid Lernacken i Malmö.  Foto: Stefan Söderström

Tullen måste släppa in vapen och narkotika

Publicerad

Vapen och narkotika smugglas över Öresundsbron – och tullen hade kunnat gripa många fler.

Tullens regler låter dem inte stoppa bilar som innehåller fler personer än det finns tullare på plats, avslöjar Lokaltidningen i dag.

– Naturligtvis har de kriminella lärt sig detta. De sätter sig fem stora stöddiga män i en Mercedes eller BMW och blåser rakt igenom tullen. Några minuter senare har vi ytterligare illegala vapen i Malmö, säger före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem till Lokaltidningen.

Fem vapensmugglare är fler än fyra tulltjänstemän.

Och när så är fallet på Öresundsbron får inte tullen stoppa fordon – det avslöjar Lokaltidningen i dag.

Det leder till att vapen och narkotika kommer in i Sverige i onödan. Enligt Lokaltidningen ska tullen, enligt sina egna informella regler, aldrig stoppa fordon som innehåller fler personer än det finns tulltjänstemän på plats.

– Naturligtvis har de kriminella lärt sig detta. De sätter sig fem stora stöddiga män i en Mercedes eller BMW och blåser rakt igenom tullen. Några minuter senare har vi ytterligare illegala vapen i Malmö, säger Sven-Erik Alhem, rättsexpert och före detta överåklagare till Lokaltidningen.

"Inte roligt att tvingas släppa igenom"

Biträdande gränsskyddschefen vid Tullen i Malmö, Håkan Hansson, bekräftar för Lokaltidningen att misstänkta fordon släpps igenom vid låg bemanning.

– Det är en mycket vansklig fråga. När vi är normalt bemannade ska vi kunna stoppa bilar med många personer i och till och med bussar. Men när vi har låg bemanning kan vi inte alltid kontrollera de bilar vi vill, säger Håkan Hansson.

Även fackets ordförande Jan Martinsson bekräftar uppgifterna för tidningen.

– Det här är ju av naturliga skäl inget vi vill gå ut med, men på en konkret fråga kan jag inte ljuga. Vi har i bland svårt att plocka ut en bil med fyra eller fem människor i och det tycker våra medlemmar känns trist, säger han.

– De vill givetvis göra ett så bra jobb som möjligt och då är det inte roligt att tvingas släppa igenom bilar på exempelvis Lernacken som man tror innehåller vapen.

Han säger till Lokaltidningen att resurserna inte räcker till, och att "det kommer in alldeles för mycket vapen och narkotika i landet i onödan".

Ska inte riskera livet på jobbet

Enligt Sven-Erik Alhem gör tulltjänstemännen på plats rätt – de är inte beväpnade och de ska inte riskera livet på jobbet.

Men han är starkt kritisk mot att tullen inte är tillräckligt bemannad.

– Det här är en blåögdhet och en mesighet som irriterar ihjäl mig. Tullen är de som ska se till att vapen, narkotika och andra olagliga saker inte kommer in i Sverige,

Matias Rankinen
Matias Rankinen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag