Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tullen måste släppa in vapen och narkotika

Tullen kontrollerar fordon vid Lernacken i Malmö.
Foto: Christian Örnberg
Öresundsbron mellan Sverige och Danmark.
Foto: Tomas Leprince
Tullen på den svenska sidan av Öresundsbron.
Foto: Christian Örnberg
Tullen vid Lernacken i Malmö.
Foto: Stefan Söderström

Vapen och narkotika smugglas över Öresundsbron – och tullen hade kunnat gripa många fler.

Tullens regler låter dem inte stoppa bilar som innehåller fler personer än det finns tullare på plats, avslöjar Lokaltidningen i dag.

– Naturligtvis har de kriminella lärt sig detta. De sätter sig fem stora stöddiga män i en Mercedes eller BMW och blåser rakt igenom tullen. Några minuter senare har vi ytterligare illegala vapen i Malmö, säger före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem till Lokaltidningen.

Fem vapensmugglare är fler än fyra tulltjänstemän.

Och när så är fallet på Öresundsbron får inte tullen stoppa fordon – det avslöjar Lokaltidningen i dag.

Det leder till att vapen och narkotika kommer in i Sverige i onödan. Enligt Lokaltidningen ska tullen, enligt sina egna informella regler, aldrig stoppa fordon som innehåller fler personer än det finns tulltjänstemän på plats.

– Naturligtvis har de kriminella lärt sig detta. De sätter sig fem stora stöddiga män i en Mercedes eller BMW och blåser rakt igenom tullen. Några minuter senare har vi ytterligare illegala vapen i Malmö, säger Sven-Erik Alhem, rättsexpert och före detta överåklagare till Lokaltidningen.

"Inte roligt att tvingas släppa igenom"

Biträdande gränsskyddschefen vid Tullen i Malmö, Håkan Hansson, bekräftar för Lokaltidningen att misstänkta fordon släpps igenom vid låg bemanning.

– Det är en mycket vansklig fråga. När vi är normalt bemannade ska vi kunna stoppa bilar med många personer i och till och med bussar. Men när vi har låg bemanning kan vi inte alltid kontrollera de bilar vi vill, säger Håkan Hansson.

Även fackets ordförande Jan Martinsson bekräftar uppgifterna för tidningen.

– Det här är ju av naturliga skäl inget vi vill gå ut med, men på en konkret fråga kan jag inte ljuga. Vi har i bland svårt att plocka ut en bil med fyra eller fem människor i och det tycker våra medlemmar känns trist, säger han.

– De vill givetvis göra ett så bra jobb som möjligt och då är det inte roligt att tvingas släppa igenom bilar på exempelvis Lernacken som man tror innehåller vapen.

Han säger till Lokaltidningen att resurserna inte räcker till, och att "det kommer in alldeles för mycket vapen och narkotika i landet i onödan".

Ska inte riskera livet på jobbet

Enligt Sven-Erik Alhem gör tulltjänstemännen på plats rätt – de är inte beväpnade och de ska inte riskera livet på jobbet.

Men han är starkt kritisk mot att tullen inte är tillräckligt bemannad.

– Det här är en blåögdhet och en mesighet som irriterar ihjäl mig. Tullen är de som ska se till att vapen, narkotika och andra olagliga saker inte kommer in i Sverige,

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!