Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tuff fajt i trasiga tajts

Rollerderby är tufft. Tacklingar är tillåtna och det är många spelare som får syna golvet innan slutsignalen ljuder. Foto: Tomas Leprince
MALMÖ. När Fenix Fortsomfan glider förbi klungan skriker publiken hysteriskt.
Det är hög musik, tatueringar och tjejer i trasiga tajts.
Det är första rollerderbyt i Malmö.

FAKTA

Rollerderby är en fullkontaktssport på rullskridskor. De två lagen möter varandra på en oval inomhusbana. Varje lag har fem deltagare, fyra blockers och en jammer. Det gäller för varje lags jammer att ta sig förbi motståndarens blockers.
Rollerderby uppstod i USA på 30-talet, men var 40 år senare en stendöd företeelse. I början på 2000-talet återupplivades dock sporten av ett gäng kvinnor i Texas, nu med en mer feministisk framtoning. Sedan dess har den spridit sig som en löpeld och i Sverige finns i dag sex lag.
Skydd är obligatoriska. Utöver tandskydd krävs hjälm, handleds-, knä- och armbågsskydd.

Crime City Rollers har inte existerat i mer än ett år. Ändå vann Malmölaget i går kväll en överlägsen seger mot Stockholm Roller Derby i Limhamns sporthall.
Ledda av rutinerade lagkaptenen Karolina Gabrielsson Berglöf, 32 - eller "Swede Hurt" som hon kallar sig när hon spelar - gav Malmötjejerna allt.
Segern kostade svett, ömma muskler och ett och annat blåmärke.

Först fajt - sedan fest

- Det är det värt, säger Karolina. Det är alltid lika kul att vinna. Den här segern var långt ifrån given. Men stockholmarna är lika bra förlorare som vi är vinnare och efter derbyt festar vi tillsammans och jämför blåmärken.
- Rollerderby är en livsstil, säger Karolina. Jag började när jag bodde i USA och har nu hållit på i tre och ett halvt år. Jag har slutat röka och tränar fem gånger i veckan i stället för att festa.
- Jag älskar det för att vi tillåter varandra individualitet, trots att vi har en sådan fantastisk sammanhållning.

Udda namn...

Individualiteten speglar sig i lagmedlemmarnas smeknamn. Några exempel: Misty Muffdiver, Venomous Violet, Go Go Rillah, Cookie Hoe och Vix Viking.
- Det är ännu roligare än det låter, säger Karolina Gabrielsson Berglöf. Jag tänker hålla på tills jag är 40 år. Nästa månad kommer ett Nottingham-lag hit och i juli åker vi till Paris.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!