Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trump hade långt telefonmöte med Danmarks statsminister

Trump fick nobben – Danmark vill inte sälja Grönland.
Donald Trump och Mette Mette Frederiksen hade i går ett telefonmöte. Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Mette Frederiksen beskriver samtalet för ”konstruktivt”. Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump och Mette Frederiksen, Danmarks statsminister, hade på torsdagen ett långt telefonmöte. Det tyder på en islossning efter kontroversen som uppstod efter att USA:s president erbjudit sig att köpa Grönland och väckt både danskars och grönländares vrede.

Mette Frederiksen beskriver samtalet som konstruktivt, uppger tidningen EkstraBladet.

Donald Trumps reaktion på kritiken över hans förslag ledde till att han uttalade sig förklenande om den danske statsministern. Trump inställde också sitt planerade besök i Danmark.

– Jag är irriterad och förvånad över beslutet, sa Mette Frederiksen under pressträff efter att Trump ställt sitt besök i Danmark.

Hon sa också, lite mer försonande, även detta:

– Det har förts en diskussion om en möjlig affär av Grönland och det har tillbakavisats av Kim Kielsen (Grönlands regeringschef), och även av mig. Det här påverkar inte vår goda relation med USA.

Bildt angrepp på Trump

Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt tillhörde de som gick till hårdast angrepp mot USA:s president för hans agerande och sätt att utöva utrikespolitik. I en krönika i Washington Post kallade Bildt det för ”surrealistisk teater”.

I går inleddes dock vad som måste tolkas som en islossning när Trump och Danmarks statsminister hade ett längre telefonsamtal och bland annat diskuterade säkerhetspolitiska frågor och ett utökat samarbete på den fronten.

Donald Trump skulle ha besökt Danmark den 2-3 september. Förberedelserna var i full gång inför hans besök när han abrupt meddelade att det ställts in. Donald Trump skulle bland annat ha träffat Mette Frederiksen och drottning Margrethe.