Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trulls attackerades av hund - räddad av jacka

Foto: Ulf Ryd
Foto: Ulf Ryd

Förtvivlat försvarade 74-årige Jan Sandberg i Sjöbo sin lille Trulls mot en rasande hund som gick till attack.

- Jackan räddade hans liv. Tänderna gick igenom, men nådde inte så djupt, säger husse efteråt.

Jan ska till ortopeden med ett skadat lillfinger och Trulls har djupa sår som måste läka. Polisutredning pågår.

Jan Sandberg var ute och rastade familjens hund i Svansjö sommarby utanför Sjöbo i söndags eftermiddag. Elvaårige Trulls är en blandning av shih tzu och lhasa apso, så han är inte precis någon tungviktare.

När de passerade en villaträdgård lyfte Jan upp Trulls i famnen.

- Jag gör så när jag känner oro för att något ska hända. Och nu såg jag en stor, skräckinjagande hund, säger Jan Sandberg.

- Det var en amstaff som dök rätt ut på gatan, hoppade upp på mig och högg Trulls i nacken. Och så ryckte den Trulls ifrån mig och började kasta runt med honom. Men Trulls hade en tjock vinterjacka som blev som en skyddsväst. Den satt bra fast och ramlade inte av.

"Högg mig i handen"

Jan klippte till amstaffen med högernäven rätt över nosen.

- Då släppte han Trulls tillfälligt och högg mig i handen. Jag har fått tid på ortopeden för det verkar vara någon sena till lillfingret som gått av. Och då hade jag ändå handskar på mig.

- Jag skrek på hjälp så högt jag kunde, men det var ingen som hörde. Inte i huset där hunden kom ifrån heller fastän terrassdörren stod öppen, säger Jan Sandberg.

En dam som kom i bil stannade till, men Jan varnade henne för att öppna bildörren. Hon stannade i bilen och ringde 112.

- Hon berättade allt som hände för polisen medan jag slogs med hunden. Det varade säkert fem-tio minuter.

- Till slut var jag så trött att jag var på väg att ge upp. Jag är ju ändå 74 år gammal. Men så fick jag en ljus idé.

Attackerade igen

Med sina sista krafter tog Jan Sandberg amstaffen i bakbenen och ryckte upp honom på staketet.

- Han hamnade på magen uppe på de spetsiga pinnarna och då tryckte jag på hans rygg tills han släppte Trulls. Sedan gav jag honom ett knä i huvudet.

- Han föll ner på andra sidan, men sprang tillbaka direkt. När han kom igen klippte jag till honom med handtaget till rullkopplet och sedan kunde jag hoppa in i bilen med Trulls.

Trulls undersöktes på djursjukhus, men hade tack vare jackan klarat sig rätt bra och behövde inte ens sys. Husse ska få sin sargade hand fixad under dagen.

Händelsen är polisanmäld.

- Den utreds som brott mot lagen om tillsyn av hund och katt, plus vållande av kroppsskada, säger Sven-Åke Johansson vid polisen i södra Skåne.

Från kamphund till familjehund

1991 registrerades den första american staffordshireterriern, eller amstaffen som den också kallas, hos Svenska Kennelklubben.

Härstammar från pitbullterriern och har en historia som kamphund, men avlas numera som en bra familjehund.

Är mycket social och trevlig om man har tid och intresse för att uppfostra den. Den fungerar även bra till spår och lydnad.

Ska vara stabil, glad, orädd och envis och utstråla livlighet, mod och självsäkerhet. Har ett stort behov av närhet till människor.

Passar bäst hos hundkunniga. Den kräver fast och konsekvent uppfostran. Ägaren måste visa stor hänsyn mot sin omgivning. ---

Källa: Hundrasguiden, Svenska Kennelklubben

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!