Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trött på p-böter?
Då ska du flytta hit!

Norddjurs kommun i Danmark undersöker om det möjligt slopa parkeringsböterna – helt.
Foto: Tomas Leprince
Som det ser ut nu är nämligen bötessystemet en större utgift än inkomst.
Foto: Lennart Rehnman

Den ilsket gula lappen på vindrutan kan lätt förstöra en hel dag.

Nu undersöker Norddjurs Kommun i Danmark om det möjligt slopa parkeringsböterna – helt.

Som det ser ut nu är nämligen bötessystemet en större utgift än inkomst, rapporterar stiften.dk.

Många kommuner tjänar årligen miljonbelopp på sina parkeringskontroller. Norddjurs Kommun på Midtjylland i Danmark är inte en av dem.

I stället för att bidra till kommunens kassa har parkeringsböterna i stället blivit en belastning.

När staten och Parkeringskontrol Nord – som administrerar böterna – fått sitt av de 510 kronorna återstår det bara åtta kronor som tillfaller kommunen.

Nu överväger den lilla kommunen att helt slopa parkeringskontrollerna.

– Vi har tittat på siffrorna och som det ser ut nu är det en förlustaffär att kommunen själv tillhandahåller parkeringskontrollerna. Därför har vi tillsatt en utredning för att se vad som skulle hända om vi helt slutat ge böter, säger Jens Meilvang (LA) vid kommunens miljö- och teknikavdelning till bt.dk.

Undersök andra lösningar

Även om böterna skulle slopas kommer kommen, även i fortsättningen, straffa de värsta felparkerarna – tillexempel om någon ställt sig framför en brandpost.

En annan lösning, enligt Jens Meilvang, är att låta ett privat parkeringsbolag ta över helt. Men faran, som han ser det, är att bolaget av ekonomiska intressen delar ut fler böter.

– Så det är också en av de främsta anledningar till att vi undersöker om det är möjligt att slopa böter, säger han till bt.dk.

Enligt tidningen kommer kommunen inom den närmaste framtiden ta ställning till parkeringsböternas vara eller icke varande.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!