Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trotsade grillförbud – fem män misstänks för brott

Foto: COLOURBOX
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Det råder totalt eld- och grillningsförbud i södra Sverige.

Trots det är det många som bryter mot lagen.

I Broby är fem personer misstänkta för brott efter att ha grillat i ett skogsparti.

Med anledning av den extrema torkan och värmeböljan räknas det numera som ett lagbrott att grilla. Förbud gäller i Blekinge, Halland, Kalmar och Kronobergs län.

Länsstyrelsen i Skåne län skärpte också förbudet under gårdagen, som numera även innebär att det är förbjudet att grilla på sin egen tomt.

Informationen har även förmedlats på engelska, tyska, finska, persiska och arabiska för att nå ut till så många som möjligt som vistas i Skåne. Personer som trotsar förbudet riskerar bland annat att dömas till att betala dagsböter.

Trots det förekommer flera exempel angående personer som har brutit mot förbudet som råder i Sydsverige.

I tisdags larmades polisen till Sjöparken i Alvesta. På platsen hittade en kvinna som använde en engångsgrill. Hon säger i förhör att hon inte kände till eldningsförbudet, skriver SMP. Nu yrkar åklagaren på att hon ska betala totalt 1 500 kronor i böter.

66 samtal angående otillåten grillning har mottagits av polisen i region Syd det senaste dygnet, skriver P4 Kristianstad. 

Grillade i ett skogsparti – riskerar straff

Vid klockan 03.28 natten till torsdagen larmades till exempel polisen angående personer som grillade på allmän plats i ett skogsparti vid Njuravägen i Broby i Östra Göinges kommun.

När polisen anlände till platsen anträffades fem män runt elden.

Elden på platsen släcktes och polisen upprättade en anmälan om brott mot lagen om skydd mot olyckor.

Samtliga fem män i åldrarna 19 till 34 år är misstänkta.

Även längre upp i landet har det inträffat incidenter relaterade till eldningsförbuden. I Brandbergen i Haninge kommun utanför Stockholm ryckte en polispatrull ut efter att människor hade synts elda i skogen. Det skriver tidningen Metro.

När poliserna gick tillbaka till sin bil upptäcktes det att den hade vandaliserats, med plåtskador och krossade fönsterrutor.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!