Danmark ligger i det absoluta toppskiktet i EU när det gäller antalet vaccindoser som delats ut, bara lilla Malta är bättre.
Ändå arbetas det intensivt på flera olika håll för att öka takten ytterligare. Under torsdagen reser statsminister Mette Frederiksen till Israel för att träffa landets premiärminister Benjamin Netanyahu och diskutera ett samarbete om vaccintillverkning.
– Jag gläder mig över att Danmark kan samarbeta med Israel, som just nu är världsmästare på vaccin, sade Frederiksen enligt Danmarks Radio i tisdags.
Hemma i Danmark kräver nu regionerna en ny strategi för att få ut vaccinet. De tycker att den nuvarande med 12 definierade målgrupper är alldeles för komplicerad och skapar osäkerhet och oro.
– Det är helt uppenbart att den här processen med alltför många förvirrade och frustrerade äldre, och anhöriga inte har fungerat tillräckligt bra, säger Stephanie Lose, som är ordförande för Danske Regioner, till Politiken och fortsätter:
– Vår önskan är att det sker ett spårskifte i vaccinationsplanen.

”För mycket förvirring”
I stället för de 12 olika grupperna (se faktarutan) vill regionerna i stället att man helt vaccinerar i åldersordning. Äldst först och yngst sist.
Läkaren Torben Morgensen är ordförande i Lungeforeningen. Enligt honom använder sjukvården just nu väldigt många timmar åt att prata med oroliga medborgare som inte kan förstå när de ska vaccineras. Många är osäkra på vilken grupp de tillhör. Därför backar han regionernas förslag.
– Det har varit för mycket förvirring om när folk ska vaccineras, säger han till TV2.
Men alla håller inte med. Även yngre med allvarliga sjukdomar måste prioriteras. Det menar Mette Bryde Lind som är vd för danska Gigtforeningen.
Hon menar att många unga med kroniska sjukdomar som varit isolerade i ett år skulle hamna längst bak i kön.
– Man måste acceptera att det finns människor som har ett starkare behov av vaccinet än andra, säger hon.
Här är den danska vaccinationsordningen
1. Personer bor på äldreboenden eller liknande.
2. Personer som är 65 år och äldre som får vård i hemmet.
3. Personer som är 85 år och äldre.
4. Personer med sjukdomar som kan bidra till ett allvarigt förlopp om de smittad med covid 19 som hänvisas till vaccinering av sjukvården.
5. Utvalda anhöriga till personer med sjukdomar som kan bidra till ett allvarigt förlopp.
6. Personal inom vård och äldrevård.
7. Personer i ålder 80-84 år.
8. Personer i åldern 75-79 år.
9. Personer i åldern 65-74 år.
10. Personer under 65 år, som har sjukdomar som kan bidra till ett allvarigt förlopp om de smittad med covid 19.
11. Personal i samhällskritiska yrken.
12. Övriga befolkningen i åldersordning.