Trots hot och kritik – stödet är enormt

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen har ett starkt stöd just nu. Det visar en opinionsundersökning.
Foto: MARTIN SYLVEST / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
I måndags besökte Mette Frederiksen en skola i Lejre. De yngsta barnen har precis fått komma tillbaka till skolan.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Mette Frederiksen har fått ta emot både kritik och dödshot efter att hon valt den hårda linjen i coronakampen. 

Men en ny opinionsundersökning visar att stödet för henne bara växer. Det är större nu än när Socialdemokraterna vann senaste valet. 

– Vi gör hellre för mycket än för lite, och agerar hellre för tidigt än för sent, säger Mette Frederiksen.

En ny opinionsundersökning från YouGov visar att 35,1 procent av danskarna skulle röstat på Mette Frederiksens Socialdemokraterna om det varit val i dag. 

Det är nio procentenheter fler än vid det senaste valet. Det är också högre än i våras då regeringens coronastrategi hyllades. 

– Det kan vara så att danskarna är trötta på corona, men danskarna är inte trötta på Mette Frederiksens handfasta sätt att hantera det på, säger Henrik Qvortrup, politisk redaktör på tidningen BT

Den senaste tiden har det annars mest rapporterats om kritik mot Mette Frederiksens strategi. Demonstrationer har lett till upplopp och vid ett tillfälle hängdes en docka som skulle föreställa den danska statsministern upp. Den hade texten ”Hon bör och ska avlivas” skriven på sig och sattes senare i brand. 

– Om man följer den offentliga debatten får man intryck av att regeringen sprungit in i väggen och att danskarna inte vill ha fler restriktioner, men det här är en rejäl solid uppbackning till den linje som statsministern har valt, säger Henrik Qvortrup. 

Dockan som skulle föreställa Mette Frederiksen hängdes upp på Julius Thomsens Plads och sattes i brand. Tre män misstänks för dådet.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT

”Agerar hellre för tidigt än för sent”

När det nyligen släpptes en forskningsrapport om hur regeringen hanterat coronapandemin kommenterade Mette Frederiksen den danska strategin. 

– Vi har gång på gång understrukit att vi i regeringen antagit en försiktighetsprincip som innebär att vi hellre gör för mycket än för lite, och hellre agerar för tidigt än för sent, sa hon i ett uttalande på Facebook.

I början av veckan gav Mette Frederiksen prov på den här försiktigheten då hon under ett besök på Allerslev Skole i Lejre sa att ”äldre elever kan komma tillbaka till skolan först då vi har fullständig kontroll över epidemin”. 

Men uttalandet har väckt frågor, vad innebär egentligen ”fullständig kontroll över epidemin”. Så sent som på tisdagen sa den svenska statsepidemiologen Anders Tegnell att det kan dröja flera år innan pandemin är över. 

Statsministern förtydligade senare sitt uttalande. 

– Det är inget nytt jämfört med vad vi tidigare sagt. Vi kommer löpande värdera när det är försvarbart att släppa på restriktionerna. Men det förutsätter bland annat att fler är vaccinerade och att färre är inlagda på sjukhus, så att vi bättre kan stå emot en ökande smittspridning. Först då har vi kontroll över epidemin, säger hon till Jyllandsposten.

Under sitt besök på skolan i Lejre sa Mette Frederiksen att äldre barn inte skulle få komma tillbaka till skolan ”först då vi har fullständig kontroll över epidemin”.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT

Hotet från brittiska mutationen

Mette Frederiksen och hennes regering har under den senaste tiden sett den brittiska mutationen av coronaviruset, B117, som det stora hotet. Så trots att den breda smittspridningen i samhället minskat har restriktionerna i landet inte lättats. 

Ny statistik visar dock att det så kallar R-talet har sjunkit för B117 från 1,14 till 0,99 (visar att varje smittad person smittar i snitt 0.99 andra). Överraskande siffror, menar Allan Randrup som är professor i Virologi vid Köpenhamns universitet. 

– Nedstängningen av landet och de gällande coronarestriktionerna har visat sig vara mycket effektiva säger han till TV2

Det finns dock en brassklapp. B117 tar längre tid att analysera och därför visar de senaste siffrorna hur läget var den 1 februari. Det finns enligt Allan Randrup anledning att misstänka att R-talet för B117 kommer att öka. Och så länge det ligger runt 1,0 ska regeringen vara försiktig med återöppningen av landet, menar han.

– Vi måste tänka oss för noga, för vi är fortfarande i en kritisk fas. Det är som att gå på lina det här. 

Så stort stöd har de danska partierna

Socialdemokraterna: 35% (25,9)*

Det Konservative Folkeparti: 15% (6,6)

Nye Borgerlige: 11% (2,4)

Venstre: 9% (23,4)

Dansk Folkeparti: 8% (8,7)

Socialistisk Folkeparti: 7% (7,7)*

Enhedslisten: 7% (6,9)*

Radikale Venstre: 3% (8,6)*

Liberal Alliance: 2% (2,3)

Kristendemokraterna: 1% (1,7)

Alternativet: 1% (3,0)*

Veganerpartiet: 1% (-)


Röda blocket: 53,5% (52,1)*

Blåa blocket: 46,0% (46,9)


(Resultatet vid senaste valet 2019 i parentes)

TV: Fler nyheter om corona

Danmark inför coronapass – se pressträffen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!