Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trots corona-reglerna – flera danska bordeller har öppet

Då finns ett vaccin • Hör Jimmie Åkesson, Jonas Sjöstedt, Nyamko Sabuni och Ebba Bush • Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten svarar på frågor.
De danska reglerna har kommit till för att stoppa coronavirusets spridning.Foto: TT Nyhetsbyrån
Även butiker med sexleksaker har fått stänga i Köpenhamn.Foto: Colourbox

De nya danska corona-lagarna har stängt ner nästan alla verksamheter där människor riskerar att ha fysisk kontakt med varandra. 

Men en bransch håller fortfarande öppet – flera av landets bordeller verkar inte ha några planer på att stänga. Men nu får de polisen efter sig. 

– Jag har kollat upp det och förbudet gäller enligt vår uppfattning även bordeller, säger Mette Hjelm vid danska polisen. 

I onsdags stängde Danmark. Förutom tidigare åtgärder som stängda gränser infördes det nya regler för att förhindra spridning av coronaviruset. 

Nu har alla sport- och idrottsanläggningar, frisörer och massörer tvingats upphöra med verksamheten. Nattklubbar, diskotek, barer och krogar tvingas stänga helt. Köpcentra också. Restauranger får vara i gång men bara leverera take away.

Tanken är att alla verksamheter där människor riskerar att ha fysisk kontakt med varandra ska hållas stängda tills att spridningen av coronaviruset lagt sig.  

Men nu visar det sig att i en bransch är det flera verksamheter som håller öppet trots de nya reglerna. Den danska tidningen Dagbladet har kontaktat en rad bordeller i staden Holstebro – och där fortgår verksamheten som vanligt.

– Ja, vi har öppet, säger en kvinna som svarar när tidningen ringer ett av etablissemangen som annonserar på internet. 

– Det är öppet 24 timmar om dygnet, bara ring tio minuter innan du kommer, fortsätter hon, enligt Dagbladet. 

”Risk för tät kontakt”

Tidningen får samma svar på flera andra bordeller i området. 

I Danmark är det lagligt att sälja och köpa sex – så länge den prostituerade har egen firma och betalar skatt och moms. Men nu kan de få polisen efter sig. 

– Det här är ställen där man verkligen kan säga att det finns risk för tät kontakt. Jag har kollat upp det och förbudet gäller enligt vår uppfattning även bordeller, säger Mette Hjelm som är kommunikatör vid Midt- och Vestjyllands politi.

Hon berättar att polisen inte åker runt och känner på dörrar bara för att försäkra sig att massörer, frisörer, nagelsalonger och andra verksamheterna följer reglerna. 

– Men om vi hör talas om någon som bryter mot förbudet att ha öppet vänder vi oss självklart till dem, oavsett bransch. 

Mette Hjelm vädjar nu till bordellägare att visa sunt förnuft. 

– Vi uppmanar alla att visa det samhällsansvar som krävs av oss alla i dess tider och följa myndigheterna uppmaningar och krav, säger hon. 

TV: Här visar hon vad som kan hända om du smittas av corona

Taras uppmaning: ”Ta inga risker, för då hamnar ni här”.