Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trippelmördarens ord om tidsbestämda straffet

Ricard Nilsson.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Ricard Nilsson hade en Beretta-pistol och sköt alla tre männen i huvudet.
Foto: Polisen
Foto: TOMAS LEPRINCE
Polisen undersöker platsen i Forsmöllan utanför Klippan där Ricard Nilsson dödade tre män i september 1999.
Foto: JOACHIM WALL

Ricard Nilsson sköt ihjäl tre män utanför Klippan.

Nu får han sitt livstidsstraff tidsbestämt till 30 år – vilket innebär att han kan bli villkorligt frigiven om mindre än tre år.

– Den mannen borde aldrig få komma ut från fängelset. Han är inte värd att få vara i samhället, säger Josefa Engkvist, änka till en av de mördade personerna.

Ricard Nilsson lockade tre män till Forsmöllans rastplats utanför Klippan i tron att de skulle göra en bra bilaffär men i stället sköts de ihjäl för pengar. 

Han dömdes till livstids fängelse år 2000, men på fredagen tidsbestämde Örebro tingsrätt straffet till 30 år. 

– Jag är helt överväldigad, just nu känns beskedet svårt att ta in. Jag tänker hela tiden att "hoppas att jag inte vaknar nu", säger Ricard Nilsson själv på telefon från Skänningeanstalten i Östergötland.

Har skött sig i fängelset

Beslutet betyder också att han kan bli villkorligt frigiven efter två tredjedelar av strafftiden, det vill säga om mindre än tre år. Redan 2013 ansökte han om att få straffet tidsbestämt, men nekades då han ansågs vara för farlig. 

I fjol ansökte han igen och enligt tingsrätten bedöms risken för återfall till grov brottslighet nu som låg. Han anses även ha skött sig i fängelset.

Änkan: "Borde vara inlåst"

Josefa Engkvist i Helsingborg är änka efter då 65-årige Gert Green, ett av offren som sköts ihjäl vid Forsmöllans rastplats. De andra två som mördades på platsen var Stig Salomon-Sörensen, 65, och hans son Christer, 32.

Att Gert Green, som var bäste kompis med Stig Salomon-Sörensen, följde med på turen var enligt fästmön en ren tillfällighet.

– Jag tänker på Gert varje dag och jag har aldrig hatat en människa så mycket som jag hatar mördaren. Den mannen borde vara inlåst för tid och evigt, jag har ingen förståelse för att han ska få komma ut i samhället igen, säger Josefa Enkvist.

Hon berättar att hon och Gert hade planerat att gifta sig några månader senare, men att morden ändrade på allt.

– Jag varnade Gert från att följa med på bilturen. Jag kände på mig att något farligt kunde inträffa.

Vid tiden för händelsen befann hon sig själv utomlands, i sitt gamla hemland Brasilien. Beskedet om morden fick hon på telefon. Josefa säger att hon än i dag gråter över att hennes stora kärlek rycktes ifrån henne på det här brutala sättet.

– Vi hade drömmar om hur vi skulle åldras tillsammans. Nu lever jag ensam och måste gå till kyrkogården för att prata med honom.  

"Ung och dum"

Ricard Nilsson har många gånger hunnit tänka på morden han begick, berättar han. 

Han beskriver sitt handlade för mer än 17 år sedan som att han var "ung och dum". 

– Jag kan aldrig gottgöra den smärta jag orsakat. Det kan aldrig bli rätt. Jag hoppas bara att hon en dag finner frid på något sätt. Jag vet hur illa jag har skadat anhöriga. Jag önskar det fanns något jag kunde göra, säger trippelmördaren som svar till Josefa Engkvist. 

Fortsätta skriva

Efter att ha avtjänat strafftiden bland andra mördare på både Tidaholmsanstalten och på Kumla sitter Ricard Nilsson i dag på Skänningeanstalten i Östergötland, en anstalt med en lägre säkerhetsklass.

Under fängelsetiden har han utbildat sig inom juridik, sociologi och litteraturvetenskap. Han har startat egen juristbyrå, gett ut böcker och publicerats i flera tidskrifter. Han är även en aktiv bloggare och twittrare. Det vill han fortsätta med när han kommer ut om knappt tre år. Han beskriver det som att skriva blev hans räddning.

– Det har fått mig att utvecklas, att mogna. Det är mer än bara åldern, att få skriva har hjälpt mig hitta insikter. Min plan är att fortsätta som författare och journalist. Det är få förunnat att leva på bara skrivandet.  


Trippelmordet

* Den 24 september 1999 lurade Ricard Nilsson en man från Billesholm till Forsmöllans rastplats för att göra upp en bilaffär. Mannen kom dit tillsammans med sin pappa och en gemensam bekant. På plats i bilen där de skulle göra upp affären drog Nilsson upp en laddad Beretta-pistol och sköt alla tre männen i huvudet. 

*  Ett vittne såg Nilssons bil vid Forsmöllan vid tidpunkten för trippelmordet. I sin bostad hade han tillhörigheter från de tre mordoffren. Mordvapnet hittades nedgrävt i hans trädgård. 

* Motivet var pengar. Vid tiden för trippelmordet var Ricard Nilsson djupt skuldsatt och jagad av kronofogden.Två dagar senare greps han av polisen. Han nekade kategoriskt till morden och dömdes mot sitt nekande. Senare erkände han dock.

* Ricard Nilsson har även varit misstänkt och häktad för mordet på turnéledaren Lelle Hildebrand i Sölvesborg som skedde 1999. De träffades samma kväll turnéledaren försvann, men några hållbara bevis för att Nilsson är den skyldige har aldrig presenterats och själv har han hela tiden nekat till brott.


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.