Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trippelmördaren kan spela ett dubbelspel

Trippelmördaren Ricard Nilsson, 38, stoppas från att få obevakade permissioner.Foto: Tomas Leprince
Orsaken kan vara ett intyg där han beskrivs som slipad och misstänks låtsas ha blivit en bättre människa.Foto: Tomas Leprince

MALMÖ. Trippelmördaren Ricard Nilsson, 38, stoppas från att få obevakade permissioner.

Han får inte röra sig fritt utan bevakning trots ett prickfritt uppförande under sina 15 år i fängelse.

Orsaken kan vara ett intyg där han beskrivs som slipad och misstänks låtsas ha blivit en bättre människa.

Planerade morden i förväg

Är Dömd för tre mord, försök till grovt rån och vapenbrott

■ Den 11 augusti 1999 lurade Ricard Nilsson en man och kvinna att köra till Västra Torup i Perstorp. Han hade vapen och var förberedd. Paret hade lockats dit av Nilsson som påstått att han hade en bli till salu.

■ För att hindra paret att fly hade han bland annat lagt en spikbräda över vägen. Men när paret förstod att något inte stämde lyckades de ändå köra därifrån

■Den 27 september 1999 lockade han tre män till Forsmöllan i Klippan. Precis som den 11 augusti kom de dit för att göra genomföra en bilaffär med Ricard Nilsson.

Han sköt dem sedan med var sitt skott i huvudet.

■Det visade sig senare att Ricard Nilsson hade två pistoler, en revolver samt ammunition.

Ricard Nilsson är dömd till livstid för mordet på tre män. Männen mördades i samband med en bilaffär. Ricard Nilsson träffade dem vid Forsamöllans rastplats utanför Klippan. Sedan sköt han ihjäl dem.

Han hade kontaktat dem i sken av att göra upp en bilaffär, men i själva verket var han ute efter kontanter, berättade han senare.

Det finns i dag två olika bilder av honom. Personalen på anstalten Kirseberg står för en uppfattning.

Påstås ha mognat

Han beskrivs som mycket skötsam och ledningen tycker att Nilsson mycket väl kan få obevakade permissioner. Han påstås ha mognat och ha blivit en annan människa än när han mördade tre personer.

Men förra året när Ricard Nilsson ansökte om att få sitt livstidsstraff tidsbegränsat stoppades det bland annat på grund av ett intyg utfärdat av experter på Rättsmedicinalverket.

I intyget kommer en helt annan bild fram. Han beskrivs som manipulativ och experter hävdar att Ricard Nilsson mycket väl kan misstänkas föra ett dubbelspel, att han utåt verkar ångerfull och empatisk men att han inombords är samma människa.

Ricard Nilson har suttit på en av de hårdaste anstalterna som finns i Sverige men har under årens lopp slussats vidare till allt mer öppnare fängelser.

Vill bygga familj

I en intervju med Kvällspostens Lars-Olof Strömberg pratade han bland annat om hur han förändrats.

– Jag längtar efter någon att älska och bygga en familj med. Tidigare var framgång det viktigaste för mig. När man suttit över ett decennium på högsäkerhetsanstalt förstår man att pengar inte är värt någonting om man inte har vänner, sa han då.

Ricard Nilsson tycks oavsett vad som står i Rättsmedicinalverkets utlåtande ha gjort ett positivt intryck hos personalen som arbetar på anstalten Kirseberg.

En kriminalvårdare med 13 års erfarenhet medverkade personligen vid förhandlingen i Förvaltningsrätten i Malmö. Hon ansåg precis som ledningen på anstalten att Ricard Nilsson borde få obevakade permissioner.

Övertygades inte

Domstolens ledamöter verkar inte ha imponerats av det förtroende som anstaltens personal visar Ricard Nilsson.

I sitt beslut skriver domstolen att Ricard Nilsson även i fortsättningen ska ha bevakade permissioner bland annat eftersom han fortfarande inte har något tidsbestämt straff.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​