Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trippelmördaren: Därför dödade jag tre personer

Kvällsposten träffade Ricard Nilsson år 2012 när han satt på Tidaholmsanstalten.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Foto: JOACHIM WALL
Foto: XXXX / KVP

Den dömde trippelmördaren Ricard Nilsson har lämnat fängelset.

Efter 19 år på olika slutna anstalter ska han nu spendera ett sista år i ett utslussningshus. Sen väntar friheten.

Han dömdes år 2000 för ett trippelmord vid Forsmöllans rekreationsområde i Klippan. Offrens anhöriga ser nu Ricard Nilsson ta de första stegen mot frihet.

– Vill dom prata eller ha kontakt med mig så är det upp till dom och då är det min skyldighet att ställa upp. Men jag ska ta till vara på min andra chans och jag hoppas att de kan acceptera det, säger Ricard Nilsson i en intervju med Christer Renlid, redaktör för "Vägen ut", organisationen KRIS tidning. 

Den 27 september 1999 hade Gert Green och Stig Salomon-Sörensen, båda 65 år gamla, och den sistnämndes son Christer, 32, lurats till Forsmöllans rekreationsområde för att göra upp en bilaffär. De satt i sin bil när Ricard Nilsson sköt ihjäl dem med en Berettapistol.

Ricard Nilsson greps ett par dagar därefter och dömdes senare mot sitt nekande. Efter tio år i fängelse erkände han dock trippelmordet och medgav att motivet hade varit ekonomiskt. Ricard Nilsson var vid tiden för trippelmordet djupt skuldsatt och desperat.

"Därför dödade jag tre personer"

Ricard Nilsson berättar att han vid tiden före morden levde ett dysfunktionellt liv. I en intervju med Christer Renlid, själv tidigare dömd och aktiv i organisationen Kris, bland annat som redaktör för tidningen "Vägen ut", som Kvällsposten tagit del av berättar Nilsson om hur han tänkte när han berövade tre personer livet.

– Jag bar en mask som om jag vore en framgångsrik affärsman. Men jag hade stora skulder. Jag blev desperat när bilhandlaren inte hade några pengar och ville behålla masken som en tuffing – därför dödade jag tre personer.

– Jag var på en sådan destruktiv väg i livet att hamna i fängelse var enda alternativet. Hade jag inte begått det här brottet hade jag inte levt i dag. Tillhörde man inte min närmaste vänkrets så var jag helt skoningslös.

Ricard Nilssons livstidsstraff ändrades 2017 till 30 års fängelse.

"Ord betyder ingenting"

I helgen som gick vandrade Ricard Nilsson ut genom Asptunaanstaltens fängelsegrindar söder om Stockholm. Nu återstår ett år på halvvägshus innan han blir frigiven.

– Det är en obeskrivlig känsla.

– Jag kan tyvärr aldrig göra det jag gjort ogjort. Jag kan bara säga förlåt, men ord betyder ingenting och det vet jag.

Under sina 19 år i fängelse har Ricard Nilsson bloggat, gett ut böcker och studerat.

– Min advokat sa åt mig, nu är det kört du kommer få livstid. Papper och penna kommer jag alltid ha tillgång till så jag började skriva och studera inne på anstalten.

Ansökan avslogs

Under åren har han engagerat sig i frågor kring juridik och situationen för intagna på Sveriges fängelser. Senast några dagar innan Ricard Nilsson lämnade Asptunaanstalten avslog förvaltningsrätten i Stockholm Ricard Nilssons ansökan om att företräda en intagen på Hall som juridiskt ombud. Ansökan avslogs med motivationen att Nilsson på grund av de brott han gjort sig skyldig till visat prov på "bristande redbarhet".

Men det finns ytterligare en anledning till att Ricard Nilsson har figurerat i offentligheten.

Satt häktad

Några månader innan han sköt ihjäl de tre männen utanför Klippan satt han häktad som misstänkt för mordet på turnéledaren Lelle Hidebrand.


Foto: STORSVENSKEN - / OKÄND

Lelle Hidebrand var år 1999 turnéledare för hårdrocksbandet Hammerfall. Den 25 januari spelade bandet på klubben Kartago i Sölvesborg och Lelle Hildebrand gick ut för att ta emot ett gage för en tidigare spelning. Hidebrand lämnade platsen i en bil och sedan dess har han inte synts till.

Den andre personen i bilen var Ricard Nilsson.

Foto: THOMAS PERSSON / KVP

Själv hävdade Nilsson att han var oskyldig och att han släppt av Lelle Hildebrand sedan de talats vid i bilen. Han häktades dock i mars 1999 som skäligen misstänkt för mord, alternativt dråp. Efter en vecka försattes han på fri fot.

Foto: THOMAS PERSSON

Snart 20 år senare har Lelle Hildebrands kropp fortfarande inte anträffats. Polisen utreder försvinnandet som ett mord och under åren har Ricard Nilsson, trots att han redan 2001 avskrevs från utredningen, nämnts som misstänkt i samband med Lelle Hildebrands försvinnande.


Citaten från Ricard Nilsson i texten är hämtade från en intervju med den dömde mördaren gjord av Christer Renlid, själv tidigare kriminell, från organisationen Kris. Kvällsposten har tillåtelse från både Christer Renlid och Ricard Nilsson att publicera citaten.