Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trion skulle mörda – avbröts av polis

Dagens toppnyheter – inrikes
Männen åtalas för förberedelse till mord vid Lunds tingsrätt.Foto: TT NYHETSBYRÅN / JESSICA GOW
Vid gripandet hade den 27-åriga Malmöbon en telefon som polisen inte kunnat avkryptera.Foto: Polisen

Med ett skarpladdat vapen satt tre män och väntade in sitt tilltänkta offer på en parkeringsplats i Lund.

Då upptäckte en polispatrull dem av en händelse. 

Nu åtalas de tre männen för förberedelse till mord, skriver Sydsvenskan.

Det var den 20 november i fjol som en polispatrull var ute och patrullerade i ett område i Lund när de uppfattade att bil kom körade över fartgränsen.

Senare när bilen stod stilla på en parkeringsplats vid Magistratvägen såg poliserna hur föraren, en 27-årig Malmöbo, steg ut ur bilen i förd skyddsväst.

Poliserna visiterade männen och genomsökte bilen. Då fann de att ett skarpladdat vapen låg på golvet på passagerarsätet. Männen greps och dagen efter anhölls de.

Åklagaren menar att männen hade begett sig till platsen för att mörda.

Offret var på McDonald's

Trion hade nämligen parkerat bilen i närheten av en 37-årig Lundabos lägenhet. En man som är välkänd av polisen sedan tidigare. Polisen har bland annat haft misstankar om att han varit inblandad i två sprängningar i Göteborg förra året, skriver Sydsvenskan. Mannen levde under hot.

”Vid tiden för gärningen fanns en allvarlig hotbild mot offret”, skriver åklagaren i stämningsansökan som lämnades in till Lunds tingsrätt på torsdagen.

Lundabon befann sig vid tillfället ett par hundra meter bort på en McDonald's-restaurang. 

Även de tre åtalade männen är kända av polisen sedan tidigare. De två yngre männen, 20 och 24, ska båda tillhöra kriminella gäng i Göteborg. Den 27-åriga Malmöbon ska ha förekommit som misstänkt i flera mordutredningar i Malmö, bland annat ett mord på Von Rosens väg 2018, skriver tidningen.

Hade två krypterade telefoner

Vid gripandet hade 27-åringen på sig en så kallat ”hårt krypterad telefon” ytterligare en telefon av den sorten fanns också i bilen. Det speciella telefonmärket har kallats världens mest krypterade telefon och är populär bland kriminella. 

”Telefonen är populär i kriminella kretsar och kan för närvarande inte avkrypteras”, skriver polisens it-experter i förundersökningen.

Åklagaren hävdar att de tre männen tillsammans och i samförstånd hade parkerat bilen med planen att skjuta det tilltänkta offret när han kom till platsen.

”Brottet bör bedömas som grovt eftersom det varit fråga om ett laddat vapen som har innehafts i ett fordon på allmän plats och eftersom gärningen ar varit av särskilt farlig art”, skriver åklagaren i stämningsansökan.

De tre männen ställs inför rätta för grovt vapenbrott och förberedelse till mord. 

En av männen erkänner det grova vapenbrottet. Annars förnekar trion alla brottsmisstankar.