Trio åtalas för planer på terrordåd i Danmark

Trion skaffade en rad föremål och ämnen som kan användas för bombtillverkning, men det framkommer inte var de kan ha planerat att slå till.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den åtalade kvinnan hjälpte terrorgruppen IS med att skaffa konton på sociala medier och sprida deras propaganda.
Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE

Två män, 22 och 23 år, och en 39-årig kvinna har åtalats för förberedelse till terrorbrott i Danmark, rapporterar Ekstra Bladet

Männen greps i april 2019 och har enligt åtalet: ”... genom kartläggning och diskussion av möjliga mål för bombsprängning, förberett sig för att producera en eller flera bomber för användning i ett terrordåd”. 

Under tisdagen åtalades en trio för bland annat förberedelse till terrorbrott vid Köpenhamns tingsrätt. 

Rättegången planeras starta i början av november, rapporterar Ekstra Bladet som tagit del av åtalet. 

Skaffade ingredienser till bom och radiostyrd bil

I det framgår bland annat att trion har införskaffat en en mängd olika föremål och ämnen fram till att männen greps den 18 april 2019. Det handlar bland annat om aceton, tändvätska, väteperoxid och batterisyra som kan användas för att tillverka sprängämnen. 

De har även skaffat sig en fjärrstyrd bil som kan användas för att tillverka en fjärrdetonator, rapporterar Ekstra Bladet

Männen greps efter att ha skaffat bensin som de använde för att sätta eld på en buss på Öresundsön Amager utanför Köpenhamn, därför åtalas de även för mordbrand. 

Kvinnan hjälp IS med propaganda, enligt åtalet

Den 39-åriga kvinnan åtalas på fyra punkter. Bland annat ska hon ha sänt pengar till IS via en mellanhand i Turkiet och ha hjälpt terrorgruppen att skapa profiler på sociala medier. Hon ska även ha spridit IS-propaganda på sociala medier och hjälp till att återuppta kommunikationen i ett av IS:s nätverk efter att Europol stäng de tidigare forumen. 

Ekstra Bladet har nått den 23-årige mannens och kvinnans försvarare, som meddelar att deras klienter nekar till brott. 

Kvinnan och en av männen har dubbelt medborgarskap och därför har åklagaren yrkat på att deras danska medborgarskap ska dras tillbaka. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!