Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trelleborgarna får en ambulans – på 43 000

Som förtroendevald inom Vårdförbundet i Skåne möter Rikard Uppenberg den oro som personal känner när man minskar på antalet akutambulanser i Trelleborg. En stad med 43 000 invånare behöver minst två akutbilar, säger han.Foto: Jan Wiriden

TRELLEBORG. Tillgången av ambulanser kan vara livsavgörande och patientsäkerheten hänger ofta på att ambulansen kommer snabbt.

När Trelleborg då drar in en av två akutambulanser låter reaktionerna inte vänta på sig.

– Man struntar i säkerheten och tänker bara på pengarna, säger vårdförbundets förtroendevalde Rikard Uppenberg.

Trelleborg med sina 43 000 invånare har fram till i september i år förutom en transportambulans för icke akuta ärenden plus en dagambulans, haft två ambulanser för akuta fall.

Sedan den 9 september har den sydskånska staden bara en akutambulans.

– I stället har man placerat en akutambulans i Skurup med dess 13 000 invånare. Det är helt feltänkt, hävdar Rikard Uppenberg.

Med en statistik som visar att Trelleborgs ambulanser har kring 8 000 körningar varje år är det svårt att förstå vad som fått Region Skåne att gå med på en nedskärning av antalet bilar just här.

Rikard Uppenberg menar att det handlar om pengar. De minuter som ambulanshämtningarna i Skurup nu kortas betyder stora pengar.

"Ännu högre krav"

– Region Skåne har utlyst en bonus på tre miljoner till den som kan korta körningstiderna för ambulanstransporter i Skurup. Det kommer ambulansföretaget att göra nu och tjänar därmed pengarna, säger han.

Sättet man tänkt lösa de eventuella krissituationer som kan uppstå i Trelleborg tycker Uppenberg inte är realistiskt.

– När Trelleborgs akutambulans är upptagen är det meningen att Malmö ska skicka en akutbil som står stand by. Men Malmö har redan fullt upp de också, säger han.

Ambulanspersonalen, som i slutändan får bära det tyngsta lasset, mår inte bra av förändringen.

– Vårt jobb är redan stressigt, nu blir det ännu högre krav. Och patientsäkerheten blir absolut försämrad. Det är oroväckande, säger Rikard Uppenberg.

Kvällsposten har sökt ansvarig upphandlare av ambulanskörningar inom Region Skåne, men har inte fått någon kontakt.