Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trelleborg backar - föräldrarna får ta med egna blöjor

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Trelleborg backar och i stället får föräldrarna ta med sig blöjor till sina barn, rapporterar Trelleborgs Allehanda

Gratisblöjorna har varit på tapeten sedan en tvist mellan Värmdö kommun och en privat förskola i höstas. Rätten ansåg då att förskolan inte hade rätt att ta ut en avgift från föräldrarna för blöjorna, utöver maxtaxan för barnomsorgen

Högsta förvaltningsdomstolen har därefter fattat beslutat att inte ta upp fallet vilket gjorde att kammarrättens beslut vunnit laga kraft. Det tolkades av många att alla kommuner som tillämpar maxtaxa måste bekosta blöjor, men Sveriges kommuner och regioner (SKR) håller inte med.

Tidigare har det rapporterats att Trelleborgs kommun beslutat att erbjuda gratisblöjor i förskolan. Kommunen startade en snabbupphandling för blöjor då tanken var att man skulle kunna erbjuda gratisblöjorna så snart som möjligt. 

Men nu backar kommunen och i ställer får föräldrarna ta med sig egna blöjor.

– Vi följer utvecklingen noga kring denna fråga, men i nuläget kommer Trelleborgs kommun inte erbjuda gratis blöjor. Detta innebär att vårdnadshavarna även i fortsättningen kommer att behöva ta med blöjor till förskolan, säger Ulrica Falck, utbildningschef för förskolan i Trelleborg, till Trelleborgs Allehanda.