Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre dagar med skottlossning – polisens teori om samband

Polisens avspärrning efter fredagens skottlossning.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Danska kriminaltekniker på plats efter fredagens skjutning.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under lördagskvällen inträffade den tredje skjutningen på lika många dagar i Köpenhamnsområdet. 

En 39-årig man hade blivit skjuten i huvudet och är nu i ett mycket kritiskt tillstånd, skriver DR.   

– Det är klart att med de händelser som har skett så är det en hypotes som blir mer och mer sannolik, sa Rasmus Bernt Skovsgaard enligt DR.

Strax efter halv tio på lördagskvällen fick polisen in larmet om skottlossningen. Skjutningen ska ha inträffat på ett vattenpipskafé på Åboulevarden i centrala Köpenhamn.

Under söndagsmorgonen meddelade polisen att offret träffats av ett skott i huvudet. 

– Många patruller kom relativt snabbt till platsen där vi kunde se att det varit fyra till sex personer inne på vattenpipscaféet. En ung man blev skjuten, sa Rasmus Bernt Skovsgaard enligt DR.

Nu letar polisen i Köpenhamn efter en ung man med mörkt hår och helskägg. Han ska vara ungefär 175 centimeter lång. Under kvällen ska han ha burit mörka kläder, bland annat en svart jacka och svarta handskar. Mannen ska ha avlossat skottet och sedan sprungit därifrån. 

Vid en Nettobutik ska han ha stannat till och fångats på en övervakningskamera.

Köpenhamnspolisen efterlyste den misstänkta mannen på Twitter.

Flera skjutningar

De senaste dagarna har flera personer skjutits i Köpenhamnsområdet. I fredags, vid lunchtid, sköts en 17-årig kille till döds vid en frisörsalong i Islev i Rødovre kommun.

Även en 15-årig pojke och en 28-årig man skadades i skottlossningen. Det finns ingen gripen för fredagens skjutning. 

Dagen innan, på torsdagskvällen, inträffade ytterligare en skjutning i området. En känd kriminell man med kopplingar till gängmiljön sköts i stadsdelen Nørrebro. Han träffades i ryggen och avled kort därpå.  

Nu sitter en svensk man häktad i Danmark, misstänkt för att ha dödat honom. 

Enligt Danmarks Radio har polisen en teori om ett samarbete mellan Järvagänget Dödspatrullens avdelning i Köpenhamn och Loyal to Familia, som är en dansk kriminell organisationen.

– Loyal to Familia existerar fortfarande, trots förbudet. Men en hypotes är att de nu tar hjälp av Dödspatrullen för att utföra brott, säger en dansk källa till DN.

Gänguppgörelser

Polisen vill inte gå ut med om de tror att händelserna är sammankopplade eller ej, men berättade under lördagens pressträff att allt pekar på att det rör sig om gängrelaterade uppgörelser.

– Det är klart att med de händelser som har skett så är det en hypotes som blir mer och mer sannolik, sade Rasmus Bernt Skovsgaard enligt DR.

TV: 17-åring skjuten till döds utanför Köpenhamn