Vargen är den andra som synts i södra Sverige på kort tid. Foto: Le Carlsson/Länsstyrelsen
Vargen är den andra som synts i södra Sverige på kort tid. Foto: Le Carlsson/Länsstyrelsen

Trebent varg fastnade på viltkamera – igen

Publicerad

Under nyårsdagen passerade en trebent varg en viltkamera och fångades på bild.

Det kan röra sig om samma varg som syntes utanför Jönköping för flera år sedan.

Länsstyrelsen har satt upp viltkameror runt om i Skåne och Kronobergs län.

– Syftet är att hålla koll på lodjursföryngringen och då såg en av våra besiktningsmän det här i stället.

På en viltkamera utanför Häradsbäck i Kronobergs län hade på nyårsdagen en varg passerat. När länsstyrelsens besiktningsman Lasse Carlsson kontrollerade bilden i datorn visade sig att vargen var trebent, vilket även Smålandsposten skrivit om.

Per Ekerholm, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Kronobergs län, tror att det kan röra sig om samma varg som observerats utanför Jönköping för ett par år sedan.

– Det fanns en för ett tag sedan som höll till där. Om det här är samma varg det har vi ingen aning om, säger Per Ekerholm.

Myndigheten tar bara till åtgärder när vargar går till angrepp mot boskapsdjur.

– Om man observerar en varg kvalitetssäkras observationen. Sedan går vi ut på vår hemsida med ett kort meddelande och skickar ett sms till alla fårägare i länet. Sedan är det upp till det att agera. Om en varg går till angrepp så får man vidta åtgärder, säger Per Ekerholm.

Ännu en varg

Bara några dagar tidigare hade vargexperten Lasse Carlsson upptäckt att även den så kallade "Snapphanevargen" hade fastnat på bild på en kamera i Skåne. Vargen har synts till i Skåne och Småland flera gånger de senaste åren, 

– I Skåne var jag i tre timmar efter att den passerat och i Kronobergs län bara fem till sex timmar efter. Jag var precis i hälarna på dem. 

Det var en sådan osannolik slump att Lasse Carlsson valde att testa om turen följde med i spel.

– Jag tog tio trisslotter och vann 60 spänn, det var dålig utdelning tycker jag, säger Lasse Carlsson.

Relaterade ämnen
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag