Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tvåårige Tim riskerar att utvisas helt ensam

”Värsta scenariot är att han hamnar på ett barnhem i Nigeria. Det kommer bli ett fullständigt trauma för honom. Jag förstår inte hur man kan behandla små barn på det här sättet”, säger Jessica Ivarsson från föreningen Brinn för barnen som hjälper Tims familj.
Foto: Privat

Tvåårige Tim hotas av utvisning till Nigeria. Ett land han aldrig har varit i eller har någon anknytning till. 

Beslutet har väckt stor uppståndelse och ilska – över 130 000 personer har skrivit på en namninsamling för att försöka stoppa utvisningen. 

– Utvisas han riskerar han att hamna på barnhem, i ett land han aldrig varit, bland personer han inte känner. Hur kan det motsvara en familj i Sverige? Han är ju vår familjemedlem, säger familjehemsmamman Sandra. 

Snart treårige Tim var bara två veckor gammal när socialnämnden tog beslut om att han inte kunde tas om hand av sin mamma. Hon ansågs inte vara kapabel att ta hand om honom.

Under i stort sett hela sitt liv har han levt i ett familjehem i Skåne. Mamma Sandra, pappa Victor och två syskon är den familj han känner till.

Men nu riskerar det trygga livet utanför Brösarp att ryckas upp. Migrationsverket har bestämt att Tim inte får uppehållstillstånd. Beslutet har överklagats, men migrationsdomstolen går på Migrationsverkets linje.

I stället väntar nu en oviss framtid i Nigeria. Landet hans mamma hade lämnat för att söka asyl i Sverige. 

– Vi blev så förtvivlade att det kunde ske. Det är tungt att behöva ta emot det här beskedet. Hela situationen är orimlig, han är ju vår familjemedlem, säger familjehemsmamman Sandra. 

Hon berättar att Tim, som egentligen heter något annat, är precis som de flesta små pojkar. 

– Han är som alla andra barn, han testar oss, gillar att leka med sina syskon – en superhärlig kille som lär sig jättesnabbt. 

”Helt förkrossad”

Det var Dagens Nyheter som först skrev om utvisningshotet mot Tim. Sedan dess har över 130 000 personer skrivit på en namninsamling för att försöka stoppa utvisningen. 

När familjen hade fått beskedet från Migrationsverket tog de kontakt med föreningen ”Brinn för barnen”. 

– Vi har arbetat med liknande fall tidigare. Det som vi bidrar med är att ge familjen råd om vad som kan göras utifrån den situationen de befinner sig i nu. Vi har tipsat om vilka advokater de ska använda sig av för att få igenom det här verkställighetsförhindret, för det är extremt viktigt att det blir riktigt bra, säger Jessica Ivarsson som är huvudansvarig för ”Brinn för barnen”.

Hon är helt oförstående till beslutet och att det tagits utifrån de förutsättningar som finns. 

– Tim är född här i Sverige, han har varit omhändertagen sedan han var två veckor gammal, han känner inte till något annat än sin familj i Skåne och det finns ingen biologisk familj som hävdar att de vill ta hand om honom. 

Enligt migrationsdomstolen är det inte bevisat att det finns en hotbild mot pojken i Nigeria. De lutar sig mot mammans asylansökan när de i sin dom menar att Tim skulle ha ett socialt nätverk i form av släktingar i Nigeria. 

Jessica Ivarsson är orolig för vad som händer med Tim om utvisningsbeslutet skulle verkställas. 

– Det som kommer hända är att han kommer åka till ett land han aldrig har varit i och där träffa människor han aldrig haft någon kontakt med, säger hon.

Namninsamling 

Jessica Ivarsson är inte överraskad av det stora engagemanget. 

– När man ser Tim blir man helt förkrossad. Man skäms nästan för att vår lagstiftning ser ut som den gör. Hur kan vi behandla små barn så här? Barn som vi egentligen behöver skydda. Vi har ändå tagit ett beslut i socialnämnden och i domstolen att det här barnet behöver skyddas mot sin biologiska mamma. I stället ska vi skicka i väg honom till ett land dit han inte har någon anknytning överhuvudtaget. 

Jessica Ivarsson beskriver en desperation. Hon ställer sig frågan hur det här kan vara möjligt. 

– Och samtidigt tänker man på att det finns andra barn i samma situation, och barn som redan har hunnit utvisas. Det får inte fortgå, man behöver göra någonting åt det. De här barnen är de mest utsatta i vårt samhälle, anser jag. 

”Han pratar och förstår svenska, det är det enda språk han kan”, säger Sandra om Tim.
Foto: Privat

Louise Dane är doktor i offentlig rätt. Hon har läst Migrationsverkets beslut och domstolens dom. 

– Man får fatta beslut som är i strid med barnens bästa, men man måste redovisa vad som är barnens bästa och det gör man tyvärr inte här, säger hon till Morgonstudion i SVT

– Man måste också väga in familjelivet och privatlivet och det gör man tyvärr inte heller. 

Enligt Louise Dane är det svårt att säga något om skyddsskälen. Men hon menar att det av beslutet inte framkommer om man har gjort den andra avvägningen och tittat på Tims situation i form av hans bästa och i form av anknytning till familjen och privatlivet. Därför tycker hon det är svårt att säga om man har gjort en korrekt avvägning. 

Det krävs ett verkställighetshinder för att upphäva utvisningsbeslutet och då ska det handla om något nytt som man tidigare inte har prövat. 

– Tittar man på ett barn som levt hela sitt liv med en familj så är det klart att det familjelivet måste väga tungt när man gör en sån här bedömning, säger hon till SVT

”Olika delar av lagstiftningen”

Till DN säger Carl Bexelius, som är rättschef på Migrationsverket, att det juridiskt handlar om två saker i såna här ärenden. 

Dels rör det barnets situation och barnets bästa men också om den reglerade invandringen och vilka krav som ställs för ett uppehållstillstånd i Sverige. 

– Detta är olika delar av lagstiftningen som ställs mot varandra och då kommer vi in på vilket perspektiv som ska vara överordnat. Att barnkonventionen och principen om barnets bästa ska beaktas innebär inte en ny grund för att kunna bevilja uppehållstillstånd, säger Carl Bexelius till DN

Enligt honom reglerar utlänningslagen vem som kan beviljas uppehållstillstånd och inom ramen för den lagen ska barnets bästa beaktas. 

– Men det är inte den enda aspekten som ska beaktas i alla åtgärder som gäller migrationslagstiftning.

Sista chansen 

Nu håller mamma Sandra tillsammans med en advokat på med att färdigställa ett verkställighetshinder som de ska skicka in till Migrationsverket. 

– Vi försöker lägga alla pusselbitar på plats. Vi hoppas att vi kommer kunna få beskedet innan januari – då utvisningen är bestämd. 

Om de återigen får avslag från Migrationsverket kommer Tim att utvisas till Nigeria, som han aldrig varit i. 

– I första hand vill man placera barnet i en familj, nästa steg är släkt, men eftersom inte det finns lutar det år barnhem. Hur kan det motsvara en familj i Sverige – att placeras där med människor han aldrig träffat, säger Sandra. 

FLER NYHETER: Misstänkt föremål i Malmö sprängdes av bombskyddet

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!