Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre röster om barnäktenskap

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Åsikterna om barnäktenskap – och hur välformulerad lagen är – går isär.

Här svarar socialchefen i Mönsterås kommun, Barnombudsmannen och socialministern på Kvällspostens granskning.

"Även om man följer lagstiftningen kan man göra det på olika sätt", säger Christina Samuelsson, chef för socialtjänsten i Mönsterås.Foto: MÖNSTERÅS KOMMUN

Självklart ska myndigheterna följa lagen.

Men i det praktiska arbetet är det inte svart eller vitt, menar Mönsterås socialchef Christina Samuelsson.

– Det handlar om ett barns väl, och det kommande barnets väl. Det gäller att tänka i flera led.

Barnäktenskapet i Mönsterås satte igång debatt i hela Sverige. Socialtjänstens arbete har förändrats efter det uppmärksammade fallet och det misstänkta hotet som följde, det säger Christina Samuelsson, chef för socialtjänsten i Mönsterås.

– Det har det ju. Vi har genomfört en hel del utbildningar och sökt stöd hos resurspersoner och jurister. Säkerhetstänket är också annorlunda.

Var ni oförberedda på detta?

– Både och, kan man väl säga. Frågan har varit uppe och vi har ju vetat att problemet finns. Men det är en helt annan sak när man ställs inför det, säger Christina Samuelsson.

Debatten har innehållit hårda motsättningar. Vissa anser att lagstiftningen bör gälla till punkt och pricka, andra menar att det inte är helt självklart att skilja en minderårig kvinna som kanske flytt kriget från hennes anhöriga.

Christina Samuelsson anser att det är självklart att följa lagen.

– Men i det enskilda fallet är det aldrig så enkelt. Även om man följer lagstiftningen kan man göra det på olika sätt. Det handlar om ett barns väl, och det kommande barnets väl. Det gäller att tänka i flera led.

"Den inställning som vi har haft, vilket inte bara är den svenska inställningen utan som också delas av FN, är att barnäktenskap är en skadlig sedvänja", säger Barnombudsmannen Fredrik Malmberg.Foto: Barnombudsmannen

Barnombudsmannen vill se en nolltolerans mot barnäktenskap i Sverige.

Även om paret – som i Mönsteråsfallet – får barn tillsammans.

– Då är det två barn, inklusive det barn som blivit förälder, som båda har rätt till en barndom.

Lagen om tvångsäktenskap ändrades så sent som 2014 men behöver redan nu skärpas, det kräver Barnombudsmannen Fredrik Malmberg. Nu kommer allt fler barn till Sverige – som redan är gifta. 

– Det är en lucka i lagen som vi har blivit uppmärksammade på, allihop, säger Fredrik Malmberg.

Kommunerna hanterar problemet olika. I praktiken tillåts gifta barn ofta att leva tillsammans med en äldre make – även i Sverige.

Fel, anser BO.

– Den inställning som vi har haft, vilket inte bara är den svenska inställningen utan som också delas av FN, är att barnäktenskap är en skadlig sedvänja. Då blir det bakvänt om vi i Sverige plötsligt accepterar det.

Barnombudsmannen: Sverige har ansvar

Barnäktenskapen har ökat i antal de senaste åren på grund av flyktingströmmen. Oroliga föräldrar uppfattar att barnet säkerhet under flykten tryggas om hon eller han gifts bort.

Men det argumentet håller inte, enligt BO. För unga flickor ökar i själva verket osäkerheten ifall hon gifter sig tidigt. Globalt sett är det en av de vanligaste dödsorsakerna för flickor mellan 15 och 19 år relaterad till graviditeter.

– Det finns desperation som gör att barn hamnar i ett äktenskap. Det fråntar inte oss ansvaret att skydda dem, säger Fredrik Malmberg.

Den unga kvinnan i Mönsterås väntar barn. BO kommenterar inte hennes situation, men menar att en graviditet i princip inte ska ändra något.

– Utan att kommentera det enskilda fallet kan jag generellt säga att finns det ytterligare ett barn i sammanhanget måste man tänka igenom det ännu mer grundligt. Då är det två barn, inklusive det barn som blivit förälder, som har rätt till en barndom.

 

 

"Vi vill inte att barn ska vara gifta, eller betraktas som gifta, eller behandlas som gifta. Vi vill att barn ska få vara barn i Sverige", säger Åsa Regnér, S, barn- äldre- och jämställdhetsminister.Foto: LISA MATTISSON EXP

Lagen fungerar inte, det erkänner Åsa Regnér, ansvarig minister.

Men redan i dag är grundregeln att barnäktenskap inte är tillåtna.

– Mitt tydliga budskap är att barn som kommer till Sverige utan vårdnadshavare ska betraktas som ensamkommande – inte en del i ett par, säger hon.

Regeringen har fått kritik från båda hållen, både för att lagskärpningen över huvud taget utreds och för att det inte går tillräckligt snabbt.

– Det är en fråga där det är väldigt lätt att förenkla. Men problem som uppkommer när man ändrar lagstiftning måste man se, säger Åsa Regnér.

Samtidigt håller Åsa Regnér med kritikerna om att lagen från 2014 inte fungerar i dag.

– Tanken bakom det är att vi vill se över lagen. Vi vill inte att barn ska vara gifta, eller betraktas som gifta, eller behandlas som gifta. Vi vill att barn ska få vara barn i Sverige.

Uppgifter från FN pekar på att flyktingströmmen och det kaotiska världsläget gör att barnäktenskapen bara blir fler.

– Man talar om ”negative coping”, ett negativt sätt att klara en krissituation. Man har en uppfattning att man skyddar flickan genom att gifta bort henne, säger Åsa Regnér. 

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.