Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre nya stenattacker på E65 – bara i går

Polisen uppmanar bilister som utsätts för stenkastarna att stanna längs vgen och omedelbart göra anmälan.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen har i flera veckor intensivbevakat E65 mellan Malmö och Ystad
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Attackerna mot bilister på E65 i Skåne tycks inte upphöra.

På onsdagskvällen fick polisen in nya anmälningar. 

Minst tre bilister utsattes för de livsfarliga attackerna.

Skånepolisen har fortfarande inte lyckats gripa någon eller några misstänkta personer för stenattackerna mot främst danska bilar som färdas på E65 mellan Malmö och Ystad.

Antalet anmälningar från allmänheten är nu uppe i över hundra, sedan den första anmälningen gjordes tidigare i våras.

Carst en Petersen är en dansk bilist som utsattes för stenkastarna. Han har tidigare berättat hur vindrutan slogs sönder.
Foto: Privat

På onsdagen skedde ytterligare minst tre misstänkta stenattacker, rapporterar både danska BT och Sydsvenskan.

I två av fallen var det danska bilister som drabbades. Det tredje fordonet var en svenskregistrerad bil.

Två av de misstänkta attackerna skedde under eftermiddagen. Det tredje vid 20-tiden under onsdagskvällen.

Intensiv närvaro

Polisen har hela tiden betonat att man tar de aktuella händelserna på stort allvar. Den senaste tiden har man också haft intensiv närvaro av polispatruller längs den aktuella vägsträckan.

Händelserna har i flera fall orsakat omfattande skador på fordonen. I ett fall skadades en dansk bilist så svårt att han miste synen på ena ögat.

Onsdagens misstänkta attacker skedde enligt BT närmare Malmö än vad som skett tidigare. I samtliga fall ska dock bilisterna ha valt att fortsätta färden. Anmälningarna gjordes först flera timmar efter de aktuella händelserna.

Svensk polis har flera gånger betonat vikten av att stanna på platsen och omedelbart ringa 112 om man utsätts för de aktuella attackerna.

Genom att stå kvar på vägen underlättar man polisens arbete med att få fram exakt plats för händelsen. Det kan också finnas spår efter misstänkta gärningspersoner vid platsen.

Saknar svar

Svensk polis har fortfarande inget definitivt svar på varför och hur attackerna sker. Man vet inte heller varför det främst är danska bilister som utsätts.

Enligt spekulationerna kan stenarna både ha kastats med händerna och skjutits i väg med slangbellor från gömställen längs vägen.

En teori till angreppen har varit att stenkastarna retat sig på att danska bilister på sin färd till och från färjan till Bornholm inte bryr sig om att hålla hastighetsbegränsningen.

Händelserna har uppmärksammats stort och förts upp på högsta politiska nivå där Danmarks justitieminister Nick Hæckerup haft kontakt med sin svenska kollega Morgan Johansson i ärendet.

Bygger en profil

Skånepolisen har nyligen tagit hjälp av gärningsmannaprofilgruppen inom polisens nationella operativa avdelning, NOA. Den består av åtta polismän som har specialiserat sig på att delta i olika utredningar av grov brottslighet nationellt.

Förhoppningen är att man ska kunna ta fram en profil på vem gärningsmannen är.

Leif GW Persson misstänker för sin del att stenkastarna är unga killar på moped, och att deras föräldrar kan bli skadeståndsskyldiga om de avslöjas, enligt ett inslag i TV4.

Leif GW Persson anser att händelserna är att betrakta som mordförsök.

TV: SE FLER NYHETER

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!