Polisen bekräftade på söndagen att de gripit en man för mordet i Skurup som skedde på lördagen. Foto: Ulf Ryd
Polisen bekräftade på söndagen att de gripit en man för mordet i Skurup som skedde på lördagen. Foto: Ulf Ryd

Tre misstänkta för yxmordet i Skurup

Publicerad

Tre män i 30-årsåldern har nu anhållits för mordet i Skurup i går kväll.

Samtliga är på sannolika skäl misstänkta för mord.

En man greps natten till söndag och på söndagskvällen anhölls ytterligare två.

– Det är glasklart att han inte är ensam, säger Ewa-Gun Westford, informatör på Skånepolisen, om det första anhållandet.

Sent i natt grep polisen en man i 30-årsåldern efter mordet i Folkets park i Skurup i går.

Ewa–Gun Westford på Skånepolisen bekräftar att mannen har gripits och anhållits, på sannolika skäl misstänkt för mord. Mannen är tidigare dömd för vålds- och narkotikabrott.

– Han hämtades till förhör sent i går kväll och anhölls klockan 2.30, säger Westford till Kvällsposten.

Mannen har, enligt Westford, gett polisen uppgifter som kan föra utredningen framåt.

– Vi utesluter inte fler gripanden. Vi har en sammanfattad berättelse av en händelse som har hänt framför ögonen på ganska många människor. Jag tror, antar och förväntar mig att vi gör fler gripanden, säger Westford.

Ytterligare två förhörs

Den anhållne mannen har i förhör gett polisen en berättelse som gjort att polisen intresserat sig för fler personer.

– Men vi vill i nuläget behålla den berättelsen för oss själva, eftersom det är fler inblandade. Men det är glasklart att han inte är ensam, säger Westford.

Vid 15.30-tiden kom polisen med nya uppgifter. Ytterligare två personer har frihetsberövas för att förhöras om gårdagen. Båda är män i 30-årsåldern som är kända av polisen sedan tidigare.

Två timmar senare tog jouråklagare Anders Månsson beslutet att även de två männen skulle anhållas på sannolika skäl misstänkta för mord, som är den högre graden av misstanke. Kvällsposten har sökt Anders Månsson som inte vill kommentera i nuläget.

Både mordoffret och den i natt gripne mannen är, enligt Kvällspostens uppgifter, hemmahörande i Skuruptrakten.

Hittade moped

Gripandet av och anhållandet skedde i natt och på söndagen har polisens utredning gått vidare.

På förmiddagen sökte man över Skurup med en helikopter och vid lunchtid hittades en moped, som låg slängd vid en lekplats några hundra meter från mordplatsen i Folkets park.

Flera vittnen har berättat att de sett en grupp män, varav en hade moped, i samband med bråket som verkar ha varit upptakten till överfallet. Flera personer ska också ha flytt från platsen på moped.

Ewa-Gun Westford på polisen vill inte bekräfta att borttransporterandet av mopeden har med mordutredningen att göra.

– Men det låter ju som att det skulle kunna tillhöra vår förundersökning eftersom vi har uppgifter på att personer flydde på mopeder. Så det är säkert så att vi ska titta på den, säger hon.

Många vittnen

Mordet skedde i Folkets park, mitt i Skurup, vid 16.30-tiden i går eftermiddag. Polis och ambulans kallades till platsen efter att ett större bråk utbrutit.

När polis kom fram hittade de en man i 35-årsåldern som låg död på marken. Spaningsledaren Göran Landvall berättade för Kvällsposten i går att polisen fått in många vittnesmål från personer på platsen och att han hade gott hopp om att mordet skulle klaras upp.

Enligt flera vittnesuppgifter blev mordoffret attackerad bakifrån med en yxa. Polisen har ej bekräftat vilket mordvapen det rör sig om, bara att det rör sig om ett tillhygge.

– Det har använts kraftigt våld med tillhygge, han har bland annat huvudskador. Men vi har inget eller inga mordvapen. Vi rubricerar det som ett mord för han har skador som om han är ihjälslagen, sa Stephan Söderholm på polisens ledningscentral i går.

Ewa-Gun Westford säger i dag att polisen fortfarande inte kan bekräfta att det rör sig om en yxa.

– Vi har en yxa som finns nämnd och vi har även andra tillhyggen som finns nämnda. Vi behåller berättelsen och bilden vi har tills vi har fler gärningsmän, säger hon.

Har ni hittat något tänkbart mordvapen?

– Svar vet ej.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag