Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre Michelinstjärnor till restauranger i Malmö

Karim Khouani är mycket stolt över sin första stjärna. "Vi krånglar inte till det när vi lagar mat. Vi lagar den maten vi kan bäst", säger han.
Foto: Privat
Restaurang Ambiance á Vingåkra serverar fransk familjemat i Skånsk lantidyll.
Foto: Privat

MALMÖ. För första gången kastar Guide Michelin lite stjärnglans på tre restauranger i Malmö.

På restaurang Ambiance á Vindåkra i Tygelsjö utanför Malmö kom stjärnan inte som en överraskning.

– Vi är så bra att vi misstänkte att vi skulle få en Michelinstjärna, säger ägaren Karim Khouani.

Tre Malmörestauranger blir historiska när Guide Michelin för första gången delar ut stjärnor i Malmö.

Det är Krogen Vollmers på Tegelgårdsgatan, Bloom in the Park i Pildammsparken och Ambiance à Vindåkra som tilldelas var sin stjärna när Guide Michelin Nordic Cities 2015 presenterades under torsdagen.

Karim Khouani, som driver Ambiance á Vindåkra håller på att städa i restaurangen när Kvällsposten når honom.

Misstänkte det

Han hade fått höra om Michelin-stjärnan redan på onsdagskvällen och passade på att fira. Karim Khouani är inte förvånad över utmärkelsen:

– Vi är så bra att vi misstänkte att vi skulle få en Michelinstjärna. Vi har en fantastisk kock, vi använder de bästa ingredienserna, har en fantastisk lantlig atmosfär, säger han.

– Men det här är inte bara fantastiska nyheter för oss utan också för hela Malmö. Denna stjärna är inte bara min, den är personalens, min familjs, de som levererar våra råvaror - allas!

Förändrar inget

Guide Michelinstjärnan är den första som Karim Khouani fått själv, men han har tidigare jobbat på sex olika Guide Michelinrestauranger, både två- och trestjärniga. Han är född och uppvuxen i Marseille och Ambiance á Vindåkra beskriver han som en typisk fransk restaurang med inspiration från hans familj.

– Jag inspireras av mina mor- och farföräldrar och mina vänner. Vi kommer inte att ändra på vårt sätt att laga mat. Vi tror på oss själva och kommer att fortsätta att göra vårt bästa för våra kunder. Bara göra allt lite bättre, säger Karim Khouani.

Restaurangen är liten och intim med bara 25 gäster per kväll. Karim Khouani tror att det kan bli lite mer tillströmning efter att restaurangen fått en stjärna.

– Lite mer människor kanske kommer komma, framför allt från andra länder. Men det är bara roligt, säger Karim Khouani.

18 stjärnkrogar i Sverige

Ytterligare två restauranger belönas med en extra utmärkelse. Restaurang Bastard och Sture får en Bib Gourmand-utmärkelse som bevis på att de serverar vällagad mat till ett rimligt pris.

Malmö och danska Århus är de två nya städerna i den nya nordiska guiden.

– Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda våra läsare rekommendationer för restauranger och hotell i dessa två nytillkomna städer. Den nya vågen av det skandinaviska köket har verkligen höjt ribban i den här delen av världen. Århus erbjuder en varierad gastronomi, medan den härligt bördiga regionen Skåne erbjuder en uppsjö av högsta kvalitetsråvaror på Malmös tröskel, säger Rebecca Burr, redaktör för Michelin Guide Nordic Cities 2015.

Sverige får 21 stjärnor totalt utdelat på 18 restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö. De svenska restaurangerna Frantzén, Mathias Dahlgren-Matsalen och Oaxen krog i Stockholm får två stjärnor.

Svenska och danska restauranger med stjärna i Guide Michelin Nordic Cities 2015

Malmö:

En stjärna: Ambiance à Vindåkra (Ny), Bloom in the Park (Ny) och Vollmers (Ny).

Göteborg:

En stjärna: Thörnströms Kök, 28+, Sjömagasinet, Bhoga, Koka (Ny) och SK Mat & Människor (Ny). 


Stockholm:

Två stjärnor: Frantzén, Mathias Dahlgren-Matsalen, och Oaxen Krog (Ny)

En stjärna: Ekstedt, Esperanto, Gastrologik, Operakällaren och Volt (Ny). 


Aarhus:

En stjärna: Frederikshøj, Gastromé, Substans

Köpenhamn

Två stjärnor: Geranium, Noma, a/o/c

En stjärna: Søllerød Kro, Era Ora, Formel B, Kokkeriet, Kiin Kiin, Kadeau, Grønbech & Churchill, Relae, Den Røde Cottage, Marchal, Studio at the Standard.