I ett Facebook-meddelande skyller en av de dömda männen på att han var berusad. Foto: PolisenI ett Facebook-meddelande skyller en av de dömda männen på att han var berusad. Foto: Polisen
I ett Facebook-meddelande skyller en av de dömda männen på att han var berusad. Foto: Polisen
Foto: ANNA SIMONSSON / PRESSENS BILDFoto: ANNA SIMONSSON / PRESSENS BILD
 Foto: ANNA SIMONSSON / PRESSENS BILD

Tre män dömda för sexofredande efter kyssattack på dansgolvet

Publicerad

Tre män döms för sexuellt ofredande efter att ha omringat en kvinna i 20-årsåldern på dansgolvet. Alla tre kysste kvinnan mot hennes vilja. Händer tog på hennes bröst och mellan hennes ben.

Hon räddades av en okänd man. Han skrek till de tre männen:

– Låt henne va, hon vill inte!

Efteråt blev en av männen uppringd av bekanta som ifrågasatte deras agerande. En av männen skyllde på att han druckit alkohol. I ett meddelande på Facebook skrev han dagen efter:

"Hej, vill bara be om ursäkt för i går. Mår själv jävligt dåligt av det!"

Men han påstår i meddelandet att minnet sviker honom, att han inte minns riktigt.

Den som kontaktat honom skrev också:

"Hon var inte med på det. Fattar du hur förnedrande det är?"

Kvinnan gjorde efteråt en polisanmälan. I förhör berättade hon utförligt om vad hon utsatts för på dansgolvet på nattklubben i Malmö den 7 november för två år sedan, och hur förnedrad hon känt sig.

Hon kände männen ytligt.

Tog på kvinnans bröst

Utan förvarning hade en av männen först ofredat henne med kyssar när hon dansade. Kring henne samlades alla tre männen. En av dem puttade bort den förste och började ta på hennes bröst och sedan mellan hennes ben.

Hon beskriver i förhöret hur hon kände sig som en badboll som kastades mellan de tre männen.

En fortfarande okänd man såg vad som hände på dansgolvet och beslöt att ingripa.

– Låt henne va, hon vill inte, ska han ha skrikit åt männen. 

Den okände mannen ska ha frågat kvinnan om hon var okej. Hon låtsades då känna honom  och bad honom ta bort henne från männen.

Förutom mannen som erkände i ett meddelande att han burit sig illa fick hon ett meddelande från en annan av de tre.

"En trevlig kväll"

Han var avsevärt mer återhållsam i vad som möjligtvis kan tolkas som en ursäkt. Den mannen skrev att det hade varit "en trevlig kväll" men att om hon tyckte att han "var för på" så bad han om ursäkt. Men med tillägget att han själv inte anser att han varit det.

Samtliga tre åtalade har erkänt att de kysst henne men nekar till tafsande. De dömdes till kraftiga böter och ska även betala skadestånd på 7 000 kronor till kvinnan.

En nämndeman hade skiljaktig mening  och hävdar att om kvinnan inte ville bli antastad så hade hon kunnat gå från dansgolvet. Han ville att de tre skulle frikännas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag