Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anklagelser från tre kvinnor: ”Olämpligt”

Så rapporterade Expressen TV den 18 augusti.
Torbjörn Tegnhammar arbetade som oppositionsråd i Malmö.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Alexandra Hedborg.
Foto: SVEN LINDWALL
Camilla Marinus.

Alexandra Hedborg, moderat politiker i Järfälla, krävde Torbjörn Tegnhammars avgång. 

Hon hade tidigare anmält honom internt efter en incident och Tegnhammar anklagas för olämpligt beteende mot flera kvinnor.

– Den här mannen hör inte hemma i vårt parti. Det är för många incidenter för att det ska vara en slump. Politik handlar om förtroende och som politiker ska man föregå med gott exempel, säger hon.

Kvällsposten kunde avslöja att toppmoderaten Torbjörn Tegnhammar polisanmälts av en kvinna efter en incident tidigare i sommar – och att han utretts för samma händelse internt i partiet. 

Oppositionsledaren valde först att ta time out – innan han lämnade politiken. Senare kom beskedet att polisutredningen lagts ner och att han inte är misstänkt för något brott. 

Torbjörn Tegnhammar skrev därefter själv på Facebook:

Polisen har funnit att det saknas stöd för anklagelserna som riktats mot mig. Jag har inte begått något brott, men betett mig på ett sätt som jag inser är opassande. För det är jag uppriktigt ledsen. Det kommer inte hända igen.

Samtidigt är kraven på mig som förtroendevald förstås högre än så. Politik handlar om förtroende och ni har rätt att förvänta er mer av mig.”

Inte brottsligt men olämpligt

Efter oppositionsledarens besked blev tystnaden total från Moderaterna i Malmö. Kvällsposten sökte då bland annat ordförande Peter Ollén upprepande gånger. 

Det var den andra gången på kort tid som Torbjörn Tegnhammar utretts internt i Moderaterna. Han har tidigare blivit anmäld av Alexandra Hedborg, moderat politiker i Järfälla. 

– Det han gjorde mot mig, jag bedömer inte det som brottsligt men väldigt olämpligt. Det är därför jag bara anmält till partiet, säger hon. 

Alexandra Hedborg gick också på torsdagskvällen ut på sociala medier och krävde Torbjörn Tegnhammars avgång. 

– Den här mannen hör inte hemma i vårt parti. Det är för många incidenter för att det ska vara en slump. Politik handlar om förtroende och som politiker ska man föregå med gott exempel, man har högre krav på sig än gemene man. Kan man inte leva upp till det så ska man inte vara politiker, säger hon. 

– Menar Moderaterna allvar med nolltolerans mot sådant här beteende så måste man visa det också. Hur ska vi klara av att hantera problemet i samhället om vi inte kan hantera det i partiet?

Lämnade partiet på grund av beteendet

Hon kom själv i kontakt med Torbjörn Tegnhammar för första gången på Sverigemötet 2019, berättar hon, och tyckte först att det var kul att en så pass högt uppsatt politiker ville prata politik och samhällsfrågor med henne, eftersom hon var ny som fritidspolitiker. 

Kontakten fortsatte på Messenger några månader senare där Torbjörn Tegnhammar föreslog en middag med önskemålet att hon hade en ”sexig men värdig klänning”, gärna med urringning. Vidare förklarade han att det fanns ”utrymme för bus”, berättar Alexandra Hedborg. 

– Jag visste inte hur jag skulle hantera det, det blev något helt annat än vad jag trott och jag vågade inte avvisa. Det var pang på och som att han redan hade en hel plan för vad han ville göra med mig, säger hon och fortsätter:

– Det kändes inte bra, jag känner igen vissa beteenden och fick dåliga vibbar men vågade inte göra något. Jag visste att han har folk som håller honom om ryggen och att han är högt uppsatt. 

Under våren bestämde hon sig för att agera. 

– Det kändes inte bra att uppmana andra att agera och själv inte våga. Jag skrev till honom först och berättade hur jag upplevde det, men han svarade inte på tre veckor. Då kontaktade jag partiet. 

– De blev chockade och tyckte givetvis inte att det var okej i vårt parti. 

Partiet pratade med Torbjörn Tegnhammar men Alexandra Hedborg fick aldrig en ursäkt, berättar hon. 

Camilla Marinus, tidigare politiker för Moderaterna i Malmö, säger att hon lämnat partiet på grund av oppositionsledarens agerande. 

– Han var väldigt framfusig men jag tog inte det på allvar först. Det fanns inte på kartan, jag har varit gift i 22 år. Sedan kom han med inviter men jag sa bara nej och trodde att det var bra med det.

Efter att ha fått nej övergick Torbjörn Tegnhammar till vad Camilla Marinus kallar för ”verbala trakasserier” – han hörde av sig gång på gång i olika kanaler. Till slut blev det ohållbart att stanna, menar hon, och hon lämnade partiet.

”Står i direkt beroendeställning”

Händelsen som Torbjörn Tegnhammar utreddes för internt, som polisanmäldes och som blev bakgrunden till hans timeout, gäller en tredje kvinna, som inte vill ha sitt namn i artikeln. Kvinnan är anställd i partiet, och det handlar om en incident den 7 juli. 

Kvinnan och Torbjörn Tegnhammar hade arbetat tillsammans en tid när han, enligt kvinnan, plötsligt gjorde närmanden. Hon berättar att han upprepade gånger omfamnade och kysste henne. 

– Det skedde när vi var ensamma. Jag blev chockad och rädd. Det var obehagligt då han var min chef och han är i en sådan tydlig maktposition där jag står i direkt beroendeställning till honom.  

Dagarna efter händelsen beskriver kvinnan som svåra. Hon beskriver ångest, panikattacker och scenerna från kansliet spelades upp om och om igen. 

Hon har sedan dess varit i kontakt med både facket och psykolog, och fått visst stöd från partiet. Däremot har hon inte tagit del av internutredningen som pågått inom Moderaterna och hon har upplevt sin arbetssituation efter händelsen som svår. Kvinnan är nu sjukskriven.

Torbjörn Tegnhammar meddelar sin avgång

Kvällsposten sökte förgäves Moderaternas ordförande Peter Ollén och gruppledaren Håkan Fäldt för en kommentar.

Moderaternas organisationschef, Karin Juhlin, lät skriftligt kommentera Kvällspostens uppgifter: 

”Alla ska känna sig trygga med att engagera sig i vårt parti, och Moderaternas riksorganisation ser mycket allvarligt på uppgifterna som framkommit. Idag öppnade vi därför en utredning där vi kommer prata med alla som hör av sig för att gå till botten med detta.” 

Senare meddelade Torbjörn Tegnhammar på sin Facebooksida att han avgick med omedelbar verkan. 

”Jag har i kväll meddelat kommunfullmäktigegruppen i Malmö, samt Moderaternas partiledning, att jag av omtanke om min familj och partiet väljer att omedelbart avgå. Jag kommer i dagsläget inte att ge några ytterligare kommentarer. Jag återkommer så småningom med min berättelse.


LÄS MER: Nu tar M-toppen Torbjörn Tegnhammar en timeout


LÄS MER: Förundersökningen mot Tegnhammar nedlagd

FLER NYHETER: Sabunis känga till regeringen: ”Under all kritik”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!