Från 140 kilo – till 73. "Nu kan jag handla var som helst. När man har så stora storlekar är det postorder och Dressmann XL som gäller. Det är det utbudet som finns. Nu kan jag gå in i vilken butik som helst. Det är en grym sporre", säger han. Foto: PRIVATFrån 140 kilo – till 73. "Nu kan jag handla var som helst. När man har så stora storlekar är det postorder och Dressmann XL som gäller. Det är det utbudet som finns. Nu kan jag gå in i vilken butik som helst. Det är en grym sporre", säger han. Foto: PRIVAT
Från 140 kilo – till 73. "Nu kan jag handla var som helst. När man har så stora storlekar är det postorder och Dressmann XL som gäller. Det är det utbudet som finns. Nu kan jag gå in i vilken butik som helst. Det är en grym sporre", säger han.  Foto: PRIVAT
Bror Remhill har varit överviktig i hela sitt liv, men aldrig mått dåligt av det, varken fysiskt eller psykiskt. Foto: PRIVATBror Remhill har varit överviktig i hela sitt liv, men aldrig mått dåligt av det, varken fysiskt eller psykiskt. Foto: PRIVAT
Bror Remhill har varit överviktig i hela sitt liv, men aldrig mått dåligt av det, varken fysiskt eller psykiskt. Foto: PRIVAT
Viktminskningen gör att Bror Remhill orkar mer och är rörligare. Foto: PrivatViktminskningen gör att Bror Remhill orkar mer och är rörligare. Foto: Privat
Viktminskningen gör att Bror Remhill orkar mer och är rörligare. Foto: Privat
"Om jag lyckas gå ner tre kilo till, då har jag lyckats halvera mig", säger Bror Remhill. Foto: Privat"Om jag lyckas gå ner tre kilo till, då har jag lyckats halvera mig", säger Bror Remhill. Foto: Privat
"Om jag lyckas gå ner tre kilo till, då har jag lyckats halvera mig", säger Bror Remhill. Foto: Privat

Tre kilo kvar – sedan har Bror, 42, halverat sin vikt

Publicerad

Snart har han halverat sin vikt – från 140 kilo till 73.

Och Bror Remhill som hade klädstorlek XXXXXL kan nu köpa M.

– Jag märker stor skillnad. Jag är rörligare, inte lika trött och orkar mycket mer, säger han.

Bror Remhill, 42, som bor i Malmö mådde egentligen aldrig dåligt av sin övervikt, trots att han dragits med den hela livet. Han tyckte att han kunde hålla igång och röra sig som alla andra.

Men när han 2015 började ett nytt jobb och insåg att han vägde 140 kilo beslöt han sig för att gå ner i vikt.

I dag står vågen på 73.

– Om jag lyckas gå ner tre kilo till, då har jag lyckats halvera mig. Det är en sporre, säger han.

Viktminskningen visade också att han hade påverkats av de extra kilona, trots att han inte tänkt på det. 

– Jag märker stor skillnad nu. Jag är rörligare, inte lika trött, orkar mycket mer. Jag har alltid hållit igång, men nu går jag en mil om dagen.

"Nu kan jag gå in i vilken butik som helst"

En hel del saker i vardagen har blivit roligare. Köpa kläder till exempel.

– Mitt mål från början var att gå ner till storlek L. Då hade jag 5XL. Nu har jag small eller medium, säger Bror Remhill.

– Nu kan jag handla var som helst. När man har så stora storlekar är det postorder och Dressmann XL som gäller. Det är det utbudet som finns. Nu kan jag gå in i vilken butik som helst. Det är en grym sporre. Jag har varit överviktig i hela mitt liv, så detta är en ny känsla.

Anledningen till att Bror lyckades med sin viktminskning var främst promenaderna. Han går till jobbet och ibland även hem. Bara det är drygt en halvmil. Utöver det tar han ofta en kvällspromenad.

– Och på helgerna går jag ännu mer, tillsammans med min sambo. Det har nästan blivit som en sport. "Vart ska vi gå nu?" Vi byter inte om till värsta träningskläderna, utan det är en promenad. Men en lång promenad.

Äter allt – men lagom mycket

Han har gymkort, men använder det mer sporadiskt.

– Det är viktigare med vardagsmotionen. Jag började gå när Pokémon Go kom. Sedan har det fortsatt, fastän jag inte spelar längre.

Den andra förklaringen är kosten. Bror Remhill gick med i Viktväktarna när han skulle gå ner i vikt. Han valde den metoden för att "inget är fy fy".

– Vill du äta choklad, så gör du det. Men då får du kanske ta bort något annat, säger han.

På det stora hela lagar han samma mat som tidigare, men på ett nytt sätt. Spaghetti bolognese innehåller mindre färs och mer grönsaker. Pastaportionen är ungefär en tredjedel av vad den var tidigare.

Första halvåret åt han varken chips, godis eller kakor. Nu har han hittat balans i sin nya livsstil och äter till exempel linschips. Och fika på jobbet är inga problem.

– Nu är det så att om jag är sugen, så tar jag en kaka. Men jag räknar in den, så jag får avstå från något annat. Men är jag inte sugen, så tar jag ingen. Jag har lärt mig att känna efter.

Så klarade Bror Remhill viktminskningen

• Känn efter: Är du verkligen sugen? I så fall är det helt okej att äta en kaka eller liknande, men då får du kanske avstå från något annat.

• Träna i vardagen. Promenader kräver inget ombyte.

• Testa alternativa produkter som du gillar. Proteinglass med mindre socker, till exempel.

• Laga favoriträtten men tillsätt grönsaker och ta mindre portioner.

Tuffast på slutet

Bror Remhill började sin viktminskning i februari 2016 och har gått från 140 kilo till 73. Som många andra har han gjort erfarenheten att de sista kilona är svårast att bli av med.

– Det är de. Det började när jag hade åtta kilo kvar, då började det gå långsammare. Men skam den som ger sig.

 

Fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag