Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre gripna för gängmord på svenskar i Köpenhamn

Tre gripna för gängmordet i Köpenhamn
En av de gripna männen.
En av de gripna männen.
En av de mördade männen var ledargestalt för den kriminella grupperingen ”Shottaz”.
Polis och kriminaltekniker på plats efter dubbelmordet i Köpenhamn.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Filmer från platsen visar hur gärningsmännen kliver ur bilen beväpnade med automatkarbiner och pistoler och går fram till sina offer.
Foto: Polisen i Danmark

Tre personer greps under måndagen misstänkta för dubbelmordet i Köpenhamn där en Shottaz-ledare och ytterligare en man sköts till döds. 

Männen är i tonåren och rör sig enligt uppgift till Expressen i sfären kring Dödspatrullen. 

Sedan tidigare är en av ledarna för Dödspatrullen häktad efter mordet.

Den 25 juni sköts två svenska män – 23 och 21 år gamla – till döds av maskerade gärningsmän i Herlev, norr om Danmarks huvudstad Köpenhamn.

De två mördade männen hade kopplingar till den kriminella grupperingen som kallas ”Shottaz”, med bas i Rinkeby i Stockholm. 23-åringen var en utpekad ledargestalt i grupperingen.

Under de senaste åren har ”Shottaz” legat i krig med det rivaliserande nätverket som kallas ”Dödspatrullen”, även de hemmahörande i Rinkeby. Enligt polisen omfattar konflikten flera mord och mordförsök.

Kretsen kring Dödspatrullen

På måndagen gjorde polisen ett betydande genombrott i utredningen, när den regionala piketstyrkan slog till och grep tre unga misstänkta gärningsmän i södra Stockholm. De sitter nu frihetsberövade misstänkta för mord.

De tre gripna är alla i övre tonåren och rör sig frekvent i kretsen kring den så kallade ”Dödspatrullen”.

Sedan tidigare sitter en man i 20-årsåldern från Sverige frihetsberövad i Danmark. Dagarna efter dubbelmordet greps mannen, som pekas ut som en av kärnmedlemmarna i ”Dödspatrullen”, i staden Århus.

Måndagens genombrott i utredningen sker efter en stor polisiär insats där dansk polis och åklagare har samarbetat med svensk åklagare, svenska polisens nationella operativa avdelning, Stockholm Nords särskilda gänggrupp Team 2022 samt spaningsgruppen i Stockholm Syd.

Offer ledargestalt i ”Shottaz”

Tre män befann sig i bilen som blev beskjuten, den 25 juni. Minst tio skott avfyrades.

En man dog direkt av skotten som kom från både automatkarbin och pistol. Ytterligare en man skadades svårt och dog senare på sjukhus. Den tredje klarade sig fysiskt oskadd.

De rivaliserande gängen ”Shottaz” och och ”Dödspatrullen” består av före detta vänner som blivit fiender efter en konflikt. 

Det hela grundar sig i ett rån mot Forex växlingskontor i Täby. Några av vännerna till en 19-åring som kallas för ”Izzy” blev upprörda då de inte fick vara en del av rånet, varpå ”Izzy” senare sköts ihjäl. 

Konflikten delade upp medlemmarna i två nya gäng: motståndarna som döpte sig till ”Dödspatrullen” och de som sympatiserade med ihjälskjutne Izzy som kallar sig för ”Shottaz”. 

Gängen består av unga män som enligt en granskning av SvD tillsammans har dömts för hundratals grova brott som vapenbrott och narkotikabrott, varav en av de dömda männen är den ihjälskjutne 23-åringen. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!