Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre gånger fler svårt sjuka – larmet inifrån

Sjukvården i Helsingborg har nått maxkapaciteten och riskerar att hamna i ett läge där man kan tvingas prioritera bort ingrepp för till exempel cancerpatienter. Det säger Håkan Kerrén, verksamhetschef för akutsjukvården vid Helsingborgs lasarett, i SVT:s Aktuellt.
Arbetet försvåras också av all skyddsutrustning som är varm och andningsskyddet gör det svårt att höras.
Ann-Louise Levau upplever ett hårt tryck på intensiven där hon arbetar som undersköterska.

Vårdpersonalen på intensiven i Lund tvingas ta hand om tre patienter åt gången i stället för en – och vården har blivit ”mer opersonlig”.

Undersköterskan Ann-Louise Levau är precis som många kolleger förbannade på folk som inte bryr sig om restriktionerna och hon kopplar den senaste veckans smittopp till ”Black Friday”. 

– Det känns som om folk skiter i det bokstavligen talat. Det är ett väldigt egotänk och man bryr sig inte. 

Fler patienter än någonsin tidigare vårdas för covid-19 på sjukhus i Skåne. Efter en ny ökning med ytterligare åtta personer det senaste dygnet vårdas nu totalt 276 patienter, varav 33 på intensiven. Det är mer än tre gånger så många som under smittoppen i våras då det som mest vårdades 91 stycken. 

Ann-Louise Levau, undersköterska på intensiven i Lund och huvudskyddsombud för kommunal, upplever ett hårt tryck på sin arbetsplats där kolleger dessutom saknas på grund av såväl covid som vanliga förkylningar. 

– Vi är ännu mer underbemannade nu än för ett par veckor sedan. Varje dag och pass behöver täckas med övertid, vilket ökar trycket på oss som är friska och jobbar, konstaterar hon. 

Dessutom har Region Skåne rapporterat över 7000 nya bekräftade fall under den senaste veckan. Sedan pandemins start har Skåne totalt 35 153 bekräftat coronasmittade. 

”Ett väldigt egotänk” 

Ann-Louise Levau kopplar den senaste veckans smittopp till trängseln i affärerna i samband med Black Friday.  

– Det stämmer ganska bra med Black Friday, det har ökat markant en vecka efter, påpekar hon. 

Hon känner att många av hennes kolleger på intensiven är arga och förbannade över att folk inte följer restriktionerna. 

– Det känns som om folk skiter i det bokstavligen talat. Det är ett väldigt egotänk och man bryr sig inte. Kanske tror de som har lindriga symtom att de inte smittar. 

– Vi sliter och gör allt för att våra patienter ska bli friska och komma hem till nära och kära. Vi vet att toppen kommer till jul och nyår och att vi kommer tvingas till att jobba ännu mer då än i dag. Som det ser ut nu får vi inte våra semestrar heller. 

Innan pandemin hade Ann-Louise Levau hand om en iva-patient åt gången, nu har hon hand om tre. Arbetet försvåras också av all skyddsutrustning som är varm och andningsskyddet gör det svårt att höras. 

– Man hinner inte pyssla om och vara hos varje patient lika mycket utan måste prioritera de livsviktiga insatserna. Det känns också mer opersonligt, man lär inte känna patienterna som innan när vi haft mycket kontakt med anhöriga som varit med. 

– Men de får fortfarande den bästa vård man kan tänka sig. Vi brukar alltid prata med patienterna även om de är djupt nedsövda. Jag berättar vad det är för dag, var de ligger, att doktorn ringer deras anhöriga och försöker peppa med att det kommer bli bättre. 

Ann-Louise Levau.

Ingen ny semester beviljas 

Ann-Louise Levau befarar också att trycket på intensiven kommer bli ännu högre och nå sin topp framåt julhelgerna. När antalet inlagda ökat så mycket vet man att några kommer bli så dåliga att de behöver iva-vård, konstaterar hon. 

Några enheter har redan fått sina semestrar beviljade men inga nya beviljas enligt Ann-Louise Levau. 

Sedan den 1 december har antalet patienter på intensiven ökat från 25 till 33 i Skåne. I våras hade Skåne som mest 22 på iva. 

På avdelningen covid-iva i Lund vårdas just nu sju stycken, det nuvarande taket är satt till nio. För att minska trycket på personalen här har antalet iva-platser fått utökas i Malmö, Helsingborg och Kristianstad. 

Samtidigt har vårdpersonal förflyttats till nyöppnade covid-avdelningar i Malmö och Lund efter senaste tidens ökade vårdbehov. 

– Några har flyttats motvilligt och en del av den personalen mår inte heller bra i dag. 

Hon vill dock inte rikta någon generell kritik mot cheferna i den tuffa situationen. 

– De gör allt vad de kan för att de ska bli så bra som möjligt för alla medarbetare. Det är inte så lätt. 


Se mer: På tisdag börjar britterna vaccinera sig 

Coronaviruset: På tisdag börjar britterna vaccinera sig