Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tre exiliranier anhållna i Danmark - hyllade terrorangrepp i Iran

Öresundsbron stängdes den 28 september för att stoppa mordplanerna mot en exiliranier bosatt i Danmark
Samma exiliranier som skulle mördas av iranska underrättelsetjänsten, enligt danska PET-chefen Finn Borch Andersen, har nu anhållits. Foto: Sven Lindwall

Dansk polis slog på onsdagen till mot tre exiliranier som tillhör ASMLA, uppger Danmarks Radio. Samma personer misstänks ha varit nära att mördas av iranska underrättelsetjänsten.

De tre personerna har anhållits som misstänkta för att ha understött och hyllat ett terrorattentat i Iran.

Terrorattentatet utfördes i Iran den 22 september och de tre personer som anhållits ska ha hyllat och därmed understött terrorism, uppger dansk polis i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Danmark kallar hem ambassadör från Iran

En av de tre som nu anhållits var också måltavla för de misstänkta mordplaner som stoppades av PET, dansk säkerhetspolisen den 28 september. Då stängdes bland annat Öresundsbron och gränsen till Sverige och Tyskland i jakt på misstänkta attentatsmän.

Målet var en man som är ledare för den danska grenen av ASMLA, Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz. Han är stämplad som terrorist av Iran.

Misstänk greps i Göteborg

En 39-årig iransk man greps den 21 oktober i Göteborg kort efteråt av svenska Säkerhetspolisen efter att ha blivit efterlyst av dansk polis. Han ska ha synts spana mot flera adresser i Ringsted där de tre exiliranierna är bosatta. 39-åringen bor i Norge och mellanlandade i Göteborg när han greps. Han ska enligt danska säkerhetspolisen ha gjort det på uppdrag av iranska underrätelsetjänsten.

Han misstänks också ha spanat mot en av dem mellan den 25 september och den 27 september.

Dansk polis uppger i pressmeddelandet att de tre som anhållits fortfarande får beskydd av danska myndigheter.

– Hotet är inte eliminerat ännu, sa Finn Borch Andersen, chef för PET på en presskonferens där han avslöjade mordplanerna mot exiliranierna.

I samband med att 39-åringen greps i Göteborg gjorde svenska Säkerhetspolisen ett stort antal beslag bland hans tillhörigheter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!