Tre döms till fängelse för bedrägerier med bank-ID

Den här mannen teg under hela rättegången. Men fälls bland annat på grund av den här spaningsbilden som en polis tog.
Foto: Polisen
Polisens spanare tog bilder på de misstänkta när de köpte kontantkort som sedan används för att genomföra bedrägerierna.
Foto: Polisen
I bevisen mot de tre huvudmännen finns spaningsbilder från olika adresser i Malmö.
Foto: Polisen

Malmö tingsrätt dömde i dag tre personer till fängelse i en omfattande härva med bedrägerier som genomförts med bank-ID.

En av de huvudåtalade teg under hela rättegången men fälls ändå. En kvinna som arbetar på en bank döms för inblandning i bedrägerierna.

Bedragarna har opererat från Malmö och låtsades vilja köpa varor på Blocket. Men genom att använda en speciell teknik, spoofing, har bedragarna kunna lura sina offer att de ringde från bankens säkerhetsavdelning. På sin display har offren sett numret från banken. I verkligheten var det bedragarna som ringde.

Sedan lurade de offren att använda sitt mobila bank-ID eller bankdosa på ett felaktigt sätt. Samtliga tre män som dömts har kopplingar till kriminella nätverk i Malmö. En av de dömda fälls också för hot mot ordningsvakter vid en krog i Malmö. Han skulle "plocka" dem och komma tillbaka med vänner som han påstod tillhör ett mc-gäng.

Metoden de använde

Tingsrätten beskriver metoden så här i ett pressmeddelande:

"Uppringaren har med hänvisning till att en betalning varit på väg till personen sagt att personen måste bekräfta betalningen genom att legitimera sig med bank-ID eller bankdosa."

LÄS MER: Slarvet som avslöjade bank-ID-bedragarna

På så sätt lyckades bedragarna ta kontroll över offrens bankkonton och genomföra minst 25 bedrägerier till ett sammanlagt värde av 3 miljoner kronor. 

Två  döms till fängelse i två år och elva månader. En tredje man döms till två och ett halvt års fängelse.

En stor del av bevisning bygger på hemlig telefonavlyssning som polisen genomfört. På inspelningarna, som spelats upp i tingsrätten, hörs hur bedragarna lurar sina offer.

En kvinna döms för bland annat grovt bedrägeri och för att ha medverkat i att lura offren. Hon började under hösten arbeta på en bank. Tingsrätten utgår ifrån att hon mister anställningen när hon nu döms för brott. Kvinna får därför villkorlig dom.

Kunde inte jämföra rösten

En av männen som dömts teg under rättegången och domstolen fick därför ingen möjlighet att jämföra hans röst med de hemliga avlyssningarna.

Hans tystnad lede inte till att tingsrätten friade honom eller gav honom ett mildare straff.

LÄS MER: Här flyr misstänkta bedragarna polisen – under intensiv biljakt 

Ytterligare tre personer döms för vad tingsrätten kallar "mindre delaktighet".

Bedragarna har haft hjälp av 31 personer som sett till att pengarna swishats till konton och sedan tagits ut i bland annat bankomater. De döms för penningtvättsbrott.

Massiv polisinsats

Sedan hösten 2017 har bedrägerier där framför allt äldre lurats använda sitt bank-ID eller sin bankdosa på ett felaktigt sätt kostat cirka 150 miljoner kronor. Bedrägerierna har gjorts framför allt i Malmö och styrts av kriminella nätverk.

En liga från Malmö har tidigare dömts för liknande bedrägerier. De satt bland annat i bil på parkeringsplatser och ringde sina offer.

Den ligan greps efter en dramatisk jakt som filmades från en polishelikopter.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!