Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre döda på äldreboende – flera var fullvaccinerade

Smittspridningen minskar bland yngre i Skåne.
Leena Berlin Hallrup, socialchef i Svedala kommun.
Foto: Privat
Flera personer har smittats på äldreboende i Svedala.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT NYHETSBYRÅN
Anders Tegnell säger att händelsen bör utredas.
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tre av de fem boende som smittats med covid-19 på Solgårdens äldreboende i Klågerup har nu gått bort – trots att merparten var fullvaccinerade.

Socialchefen Leena Berlin Hallrup beskriver att det är ”förfärande och oväntat för alla”.

– Samtidigt får man betänka att de äldre som bor på särskilt boende gör det av en anledning, de är ofta sköra och det kan finnas underliggande sjukdomar, säger hon.

– Det kommer att vara sådana fall, inga vaccin är 100-procentiga, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. 

Vaccineringen pågår för fullt i Sverige och dödstalen som rapporteras in har gått ner kraftigt.

Sedan i onsdags hade drygt 1,2 miljoner svenskar fått en eller två doser av ett vaccin, och en sammanställning som Folkhälsomyndigheten släppte i slutet på mars, visade att vaccinen fungerar effektivt mot corona och allvarlig sjukdom. Då hade bara 200 personer av flera hundratusentals som fått två vaccinsprutor sedan insjuknat i covid-19, mer än två veckor efter andra dosen. Det handlade då om 0,06 procent.

– Att så få personer smittas efter att de fått sin andra vaccindos tyder på att vaccinerna som används mot covid-19 i Sverige fungerar bra. Även en dos ger skydd, men inte lika effektivt, berättade Anders Tegnell.

Tre döda efter coronautbrott på äldreboende

Men i går rapporterade Kvällsposten om ett smittoutbrott av covid-19 på Solgårdens äldreboende i Klågerup. Fem stycken boende och två stycken i personalen ska ha testat positivt för sjukdomen. Av de fem boende som smittats var fyra stycken fullvaccinerade och en hade inte fått någon dos, enligt Svedalas socialchef Leena Berlin Hallrup. 

Tre av de smittade på boendet har nu avlidit, och minst två av dem var fullvaccinerade, enligt socialchefen.

– Det är förfärande och oväntat för oss alla. Vi såg ljuset i tunneln och att vi nu skulle kunna skydda de äldre, säger hon och fortsätter: 

– Samtidigt får man betänka att de äldre som bor på särskilt boende gör det av en anledning, de är ofta sköra och det kan finnas underliggande sjukdomar. 

Tegnell: ”Inga vaccin är 100-procentiga”

Anders Tegnell kommenterar under torsdagen nyheten om att flera äldre har dött på äldreboendet i Svedala trots fullt vaccin.

– Det kommer att vara sådana fall, inga vaccin är 100-procentiga. De har en extremt hög skyddsnivå, men några personer kommer det vara då och då sett till hur många som är utsatta för risken för smitta, säger Tegnell.

– Det kan bli ansamlingar av fall som man i de allra flesta fall efter en utredning kan se att det är slumpen som gjort att det blivit så.

Socialstyrelsens Irene Nilsson Carlsson poängterar att det kan vara väldigt ansträngande för personer som redan är sköra att bli vaccinerade.

”Påminner oss om hur skör situationen är”

Leena Berlin Hallrup berättar vidare att man trots vaccineringen också fortsatt med full skyddsutrustning för personalen på boendet. 

– Vi har tänkt att vaccinet är så nytt så att därför har vi fortsatt med skyddsutrustning. 

Att så många av de boende har insjuknat trots vaccinet är oväntat. Redan i mitten av februari hade merparten på boendet fått två doser. 

– Det är väldigt märkligt men vi vet att det inte ger hundra procent skydd, säger Hallrup. 

Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska har kontakt med Smittskydd Skåne, enligt socialchefen. 

I ett pressmeddelande säger Leena Berlin Hallrup också: 

– Det här påminner oss om hur skör situationen är. Vi har i samarbete med Smittskydd Skåne vidtagit alla åtgärder, de säger att vi gjort allt rätt, ändå händer detta. 

Per Hagstam, smittskyddsläkare och vaccinsamordnare i Skåne, skriver i ett mejl på torsdagseftermiddagen: 

– Inget vaccin ger dock 100 procentigt skydd mot sjukdom. Det är allmänt så att äldre ofta utvecklar ett något sämre skydd vid vaccination. För personer som är gamla och sköra med underliggande sjukdomar kan tyvärr även ett relativt lindrigt infektionsinsjuknande ibland ha dödlig utgång.

Tre teorier: Därför triggas biverkningarna

Forskaren om vad som kan ligga bakom blodpropparna.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!