Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre barn dog på SUS när övervakning brast

Pia Teleman, verksamhetschef för kvinnosjukvården på Skånes universitetssjukhus.
Foto: Pressbild

Tre ofödda eller nyfödda barn i Lund och Malmö avled på grund av misstänkta brister vid fosterövervakning. Ytterligare två riskerade att skadas.

– Det som hänt är väldigt tragiskt och jag känner starkt med föräldrarna, säger Pia Teleman, verksamhetschef för kvinnosjukvården på Skånes universitetssjukhus. 

Nu gör Region Skåne lex-Maria anmälan av sammanlagt fem incidenter på förlossningsavdelningarna. De inträffade under perioden september 2019 till februari 2020.

Nu har Region Skåne gjort lex Maria-anmälan av sammanlagt fem incidenter under förra hösten och vintern.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Alla händelserna tros ha samband med svagheter i personalens övervakning av den så kallade CTG-kurvan som visar barnets puls i relation till livmoderns sammandragningar.

Av de tre dödsfallen skedde två på förlossningen i Lund och ett i Malmö.

Fick svåra hjärnskador

En kvinna som var gravid i vecka 29 sökte akut till Lund på grund av minskade fosterrörelser och sammandragningar. Läkare beslöt om ny kontroll två dagar senare – då hade barnet avlidit.

• En kvinna som var gravid i vecka 30 kom in till Malmö med buksmärtor och sammandragningar. CTG stängdes av och sattes på igen. Läkare genomförde ett akut kejsarsnitt, men barnets liv kunde inte räddas.

Två av de avlidna barnen hade hanterats på SUS i Lund.
Foto: EMIL LANGVAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
En av de avlidna hade varit på förlossningen i Malmö.
Foto: SANNA DOLCK

En kvinna kom flera gånger till Lund med minskade fosterrörelser. CTG hanterades inte korrekt. När hon förlöstes med akut kejsarsnitt i vecka 37 hade barnet svåra hjärnskador och avled några dagar senare.

Kunde fått vårdskador

Två andra händelser i Lund och Malmö hade kunnat leda till allvarliga vårdskador. Även där finns koppling till hur personalen agerat utifrån avvikande CTG-kurvor.

– Vi tittar närmare på alla händelser där det inträffar oväntade komplikationer och anmäler dem i vårt avvikelsesystem, säger Pia Teleman i ett pressmeddelande. 

– Därefter utreds varje fall noga och ur det arbetet tar vi med oss vad vi behöver förbättra och vad vi kan lära oss.

Ansvariga har inte hittat något som tyder på problem med bemanning eller arbetsbelastning.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!