Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Tre av Malmös mest kriminella gripna"

De tre männen greps under en polisinsats på fredagen. Foto: Läsarbild
De tre männen sitter anhållna i Malmö misstänkta för flera grova vålds- och vapenbrott. Foto: Läsarbild

Malmöpolisen har i ett massivt tillslag gripit tre av "Malmös mest kriminella personer".

En av dem är misstänkt för sprängningen på Valdemarsro tidigare i veckan.

– Vi har lagt ett rätt så stort fokus på de personer vi tror, eller rättare sagt vet, är Malmös mest kriminella personer. Sen drar vi åt nätet kring dem. Det är det som hände bland annat i går, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö.

Två av de gripna misstänks också för skjutningen inne på Rosengårds centrum i somras.

Poliser beväpnade med förstärkningsvapen deltog i insatsen på Möllevången under fredagseftermiddagen då tre män greps.

Under hela fredagen har man varit mycket förtegen från polisens sida och ville inte förrän klockan nästan slagit midnatt berätta att tre var anhållna, dock inte vad de var anhållna för.

Under lördagen har polisen berättat att de gripna är misstänkta för grovt vapenbrott, grov misshandel och allmänfarlig ödeläggelse.

Misstänks för sprängning på Valdemarsro

Nu berättar polisen att de tre anhållna är några av Malmös tyngst kriminella personer – och Kvällsposten kan berätta att en av männen misstänks för sprängningen på Valdemarsro natten mot torsdagen, vilket framgår av en handling från Malmö tingsrätt.

Det var vid 00.45-tiden som en kraftig smäll ekade över Malmö och fick mängder av medborgare att ringa till polisen. En garageport på en fastighet skadades i sprängningen.

– Man har satt någon form av sprängladdning på porten. Den har tryckts in i huset, med omfattande skador på både port och fastighet, sa länsvakthavande Peter Martinsson vid Skånepolisen då.

I huset fanns en familj på fem personer, både barn och vuxna, som klarade sig utan skador.

Den misstänkte mannen är i 20-årsåldern.

Men han är också misstänkt för ett annat brott i Malmö denna sommar.

Misstänkta för skjutning i köpcentrum

I slutet av juli uppstod bråk inne på Rosengårds centrum mitt i eftermiddagsrusningen – varpå en man sköts i benet.

Polisen blockerade dörrarna till köpcentret, men då hade gärningsmännen redan försvunnit till fots. Den skjutne mannen blev inte allvarligt skadad.

En av de som greps i går är i 25-årsåldern och misstänks för grov misshandel och grovt vapenbrott i samband med skjutningen inne på Rosengårds centrum. Även mannen i 20-årsåldern är misstänkt i det ärendet, men bara för grov misshandel. Det framgår av handlingar från Malmö tingsrätt.

Den tredje mannen är i 50-årsåldern, men det är fortfarande oklart vad han är misstänkt för. Enligt uppgifter till Kvällsposten är han dock välkänd av polisen. I slutet av maj blev han skjuten på Möllevången, men klarade sig med lindriga skador.

Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, är nöjd över gripandena vilket han också twittrade om under lördagen.

 

 

De tre kriminella männen beskrivs av polisen vara några av "Malmös mest kriminella personer". Men Stefan Sintéus vill inte kommentera ärendet i detalj med hänvisning till förundersökningssekretessen.

– Vi har lagt ett rätt så stort fokus på de personer vi tror, eller rättare sagt vet, är Malmös mest kriminella personer. Sen drar vi åt nätet kring dem. Det är det som hände bland annat i går, säger han.

Enligt Stefan Sintéus fortsätter arbetet även efter fredagens tillslag, men han vill inte berätta hur.

– Det finns fler utredningsåtgärder på gång som vi ska vidta allteftersom här, säger han.