Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre av fyra praktikplatser för unga försvinner i Lund

Socialnämndens ordförande Göran Wallén (M).Foto: Lund.moderatweb.se
Kommunhuset i Lund.Foto: ULF RYD

Antalet praktikplatser för unga i Lund sjunker från 600 till 150.

Orsaken är att det inte längre går att placera unga på praktik hos privata arbetsgivare på grund av ny tolkning av regler och fackliga protester.

– Jag blir upprörd över att facken bara valde att ta en konflikt med kommunen, snarare än att vi kan ha ett resonemang om det här, säger socialnämndens ordförande Göran Wallén (M) till Sydsvenskan

Hundratals ungdomar i Lund har sedan början av 1990-talet erbjudits sommarpraktik. De senaste åren har det funnits omkring 600 platser att söka.

Det har dock funnits fackliga protester mot upplägget med sommarpraktikanter.

– De är faktiskt anställda av kommunen, som sedan placerar ut dem på privata företag. Då blir kommunen som ett bemanningsbolag. Och då gäller helt andra regler för de här ungdomarna. Jobbar de till exempel på ett kafé ska de betraktas som anställda och gå under våra kollektivavtal, säger Per Persson, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket, till tidningen.

”Verksamheten har fungerat väldigt bra”

När socialförvaltningens tjänstemän utredde frågan under hösten blev rekommendationen att Lunds kommun måste upphöra med praktikanter utanför den egna organisationen. Det innebär att antalet platser sjunker till omkring 150, en fjärdedel av tidigare år.

– Den här verksamheten har funnits sedan 1990-talet och fungerat väldigt bra. 60 procent av platserna har varit i det privata. Det är också där man har en chans att få jobb senare. Det har ju funnits ett ständigt intresse, och det trots att vi inte betalat lika mycket som andra kommuner, säger Göran Wallén till tidningen.