Räddningstjänsten larmades vid 02-tiden under torsdagsnatten till en större gårdsbrand i Hällestad utanför Dalby i Skåne. Foto: Patrick Persson / WWW.PPPRESS.SE
Räddningstjänsten larmades vid 02-tiden under torsdagsnatten till en större gårdsbrand i Hällestad utanför Dalby i Skåne. Foto: Patrick Persson / WWW.PPPRESS.SE

Här brinner största svampodlingen upp

Publicerad

En del av Sveriges största svampodlingar brann i natt ner utanför Veberöd.

– Vi är tacksamma att räddningstjänsten var på plats så fort. De grävde av byggnaden på mitten med en hjullastare för att begränsa spridningen och lyckades rädda boningshus och vår gårdsbutik, säger Mathias Persson, vd för Hällestads svamp, i ett pressmeddelande.

Vid 02-tiden under torsdagsnatten började en ladugård brinna mellan Veberöd och Hällestad utanför Lund.

– Min lillebror David som bor på gården gick upp 02 i natt för att värma välling till sitt barn och hörde en smäll. När han tittade ut såg han att hela ladugården där vi har svampodlingen var övertänd, säger Mathias Persson.

Huset står nära den brinnande ladugården.

– Vi hade en stor spridningsrisk till boningshuset, säger Mats Nilsson, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd.

Hjullastare begränsade branden

Med hjälp av hjullastare på gården revs den brinnande byggnaden för att begränsa branden. Halva byggnaden och boningshuset klarade sig men svampodlingen och ett kontor brann ner.

– Branden begränsades efter någon timme. Efter två timmar hade vi koll på branden, säger Mats Nilsson.

Enligt polisen skadades ingen person.

– Jag har inte heller fått någon uppgift om att tamdjur har skadats, säger Fredrik Bratt, informatör vid polisen i region syd.

Rubriceras som mordbrand

Eftersläckningsarbetet pågick under förmiddagen. Orsaken till branden var oklar och den rubriceras som mordbrand för att polisen ska kunna vidta vissa utredningstekniska åtgärder.

Tack vare ett flertal underleverantörer kunde Hällestad leverera svamp i mindre skala redan i dag.

– Inom tre veckor ska vi kunna leverera samma mängd färsk kvalitetssvamp som vanligt till våra kunder. Dock har jag svårt att garantera att alla tretton sorter finns, säger Mathias Persson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag