Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tråkigt Gävle, här står Sveriges största bock

Sveriges största julbock, den sydsvenska Fridlevstadsbocken, står och sträcker majestätiskt på sig i kvällsmörkret.
Sveriges näst största julbock, Gävlebocken, tittar ut i mörkret och tänker kanske tillbaka på sin storhetstid.Foto: Mats Åstrand/Tt

Gävlebocken har länge varit Sveriges största julbock.

I år blir den fullständigt krossad av den sydsvenska uppstickaren Fridlevstadbocken som mäter hela 15 meter.

– Det är en riktig bockajävel vi har byggt, säger Aron Nilsson som står bakom den blekingska bocken.

– Om vi inte är störst så var vi i alla fall först, säger Johan Adelsson, vikarierande bocktalesman för Sveriges näst största julbock.

Gävlebocken har rika anor, ända sen 1966 har den byggts upp på Slottstorget i Gävle.

Bland annat har den gjort sig känd som världens största halmbock, men också för att många gånger ha blivit vandaliserad.

De senaste åren har bocken fått sydsvensk konkurrens. För fyra år sen byggde Blekingebon Aron Nilsson en egen bock som då endast var två meter hög.

Sen dess har bocken växt och växt, likt en ettrig lillebror som kommer i puberteten och helt plötsligt, innan man vet ordet av, är både större och starkare än storebror.

15 meter – och störst i Sverige

I år blir Gävlebocken med sina futtiga 13 meter fullständigt krossad av Fridlevstadbocken som mäter mäktiga 15 meter, även om det ska nämnas att en tidigare Gävlebock varit ännu högre.

Aron Nilsson, initiativtagare till den blekingska uppstickaren, är nöjd.

– Det är väldigt kul att kunna ha en som är större på ett ställe som nästan inte finns med på kartan, säger han.

Vilken bock tror du skulle vinna i en kamp?

– Om kampen hade varit utseendemässig, så vet jag inte om jag blivit förblindad men jag tycker vår är överlägset finast, säger han.

Men Fridlevstadbocken är också en riktig kämpe – och stark. Inte ens stormen Gorm, som fällde tusentals träd, kunde välta Sydsveriges nya hjälte – även om den blev lite tilltufsad.

– Jag är väldigt imponerad av att den klarade stormen. Så på så sätt är han väldigt stark, vi brukar skoja och säga att det är en riktig bockajävel vi har byggt, säger Aron Nilsson.

Bocktalesperson för Sveriges näst största bock: "I alla fall först"

Johan Adelsson på Gävle kommun är vikarierande bocktalesperson för Sveriges näst största bock. När Kvällsposten ringer upp känner han till Fridlevstadbocken.

– Ja, det är någon by som börjar på F va?

Han medger att Gävlebocken kanske måste ändra sin Twitterbeskrivning där den beskriver sig som störst.

– Om vi inte är störst längre så var vi i alla fall först. Det är ingen fara, vi deppar inte över det. Det är bara kul med bockar, säger han.

En fråga bara: hur känns det att ha Sveriges näst största bock?

– Hahaha. Ja, det är kanske inget vi går ut med i vår marknadsföring, att Gävle är staden med den näst största julbocken. Men vi är staden med Gävlebocken, den som räknas.

Gammal är ändå äldst, menar han.

– Med all respekt för femtonmetersbocken de byggt i Sydsverige: den hade inte funnits om inte Gävlebocken hade funnits, så någonstans finns det en rangordning. Det är folk medvetna om, säger Johan Adelsson.