Trädet blockerade vägen. Foto: LäsarbildTrädet blockerade vägen. Foto: Läsarbild
Trädet blockerade vägen. Foto: Läsarbild
Privatpersoner fick hjälpas åt att ta bort trädet för att komma förbi. Foto: LäsarbildPrivatpersoner fick hjälpas åt att ta bort trädet för att komma förbi. Foto: Läsarbild
Privatpersoner fick hjälpas åt att ta bort trädet för att komma förbi. Foto: Läsarbild

Träd föll vid platsen för dödsolyckan

Publicerad

Ännu ett träd har fallit i skogen där en 83-årig man omkom på tisdagen.

På onsdagen ägnade flera privatpersoner sig åt att få bort de tunga grenarna från vägen.

– Det är ett mirakel att inte ytterligare personer kommit till skada, säger en person som försökte passera platsen under morgonen.

Det var under måndagen som en 83-årig man omkom på en grusväg i Bockahusen utanför Tomelilla i sydöstra Skåne.

Den äldre mannen hade inte en chans att komma undan när ett 15 meter högt bokträd plötsligt fälldes över vägen. Bakom fällningen stod en man i 70-årsåldern som fått i uppdrag att ta bort några av träden i skogsdungen.

Vid olyckstillfället passerade den 83-årige mannen området på sin dagliga motionsrunda tillsammans med hustrun och sin hund. På vägen ska det inte ha funnits några avspärrningar eller varningar om att skogsarbete pågick.

Mannen och kvinnan sprang åt varsitt håll för att inte träffas av det fallande trädet. Kvinnan hade tur som klarade sig utan skador. Men den 83-årige maken träffades av grenverket och dödades.

Inga livstecken

Räddningsenheter från Tomelilla, Ystad och Brösarp skickades till platsen. Inledningsvis fanns uppgifter om två fastklämda i skogen.

– Men den ene personen hade tagits loss med hjälp av en hjullastare innan vi kommit fram. Han hade skadat foten. Den andre mannen visade inga livstecken, säger Magnus Fogelberg, yttre befäl vid räddningstjänsten i sydöstra Skåne.

Den 83-årige mannen dödförklarades på Ystads lasarett och polisen upprättade senare en anmälan om vållande till annans död.

På tisdagen kom nya uppgifter om att ytterligare ett träd fallit över den aktuella vägen. Ett vittne berättar att både stam och trädkrona störtat mot marken.

Uppgifter finns att mannen som sågat ned det första trädet även börjat kapa det andra. Men eftersom olyckan inträffade ska han ha låtit det andra stå kvar med ett djupt sågsnitt vid roten.

Ville säkra

Magnus Fogelberg vid räddningstjänsten säger att han försökte inspektera de andra träden i skogsdungen i samband med räddningsinsatsen.

– Jag ville säkra att det var en trygg arbetsplats och såg inga skador. Uppgifterna som nu kommer fram är mycket intressanta och jag hoppas polisen får del av dem.

På olycksplatsen ska ingen ha fått kännedom om att det skadade trädet fortfarande stod upp och utgjorde en potentiell livsfara. Under natten tros det sedan ha fallit med vindens hjälp.

Skolbuss passerar

– Det är helt otroligt, säger en person som brukar använda den aktuella vägen. Trädet kunde lika gärna ha fallit när ett fordon eller människor promenerade förbi. Jag vet att en skolbuss brukar köra på vägen också.

Polisen fick kännedom om den andra händelsen genom ett larm på tisdagsmorgonen. Uppgifterna skickades vidare till trafikledningscentralen på Trafikverket.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag