Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Totalstopp i tågtrafiken – kaos på bussarna

Så stor del av tågen i Sydsverige är i tid.
Tåget körde på en trafiksignal.

Under torsdagen rådde totalstopp i tågtrafiken mellan Malmö och Lund. 

Alla spår väntas inte vara öppna förrän på fredag morgon. 

Skånetrafiken satte in bussar – men bilder visade stor trängsel ombord. 

Olyckan som orsakade stoppet inträffade vid 03-tiden natten mellan onsdag och torsdag. 

I samband med olyckan blev det skador på tåget, främst vid loket. Bland annat ska en eller flera rutor ha krossats, rapporterar Sydsvenskan. 

– Det är en trafiksignal som hängt ner över spåret och som man har kört på. Det finns ingen misstanke om brott utan det är en olyckshändelse, säger Tommy Bengtsson, vakthavande befäl vid polisen. 

Det befann sig passagerare ombord, men ingen ska ha blivit skadad.

Trängsel ombord på bussar mellan Malmö och Lund.Foto: Privat

Ingen tågtrafik på ett dygn

Personal från Trafikverket arbetade hela torsdagen med att åtgärda felet.  

– Det är ett omfattande arbete som ska göras och vi kommer att fortsätta arbetet under hela natten, säger Annika Canaki, avdelningschef underhåll, region syd, i ett pressmeddelande. 

Under fredagsmorgonen vid 05-tiden beräknas trafiken åter vara i gång på ett av spåren. Det andra spåret beräknas kunna användas igen först på lördagsmorgonen. 

Bussar har satts in för att ersätta inställda avgångar ”i begränsad omfattning” mellan Malmö och Lund.  Resenärer som vill ha mer information hänvisas till sina tågbolag.

– Det kommer vara stopp i trafiken hela dagen och vi sätter in så mycket extra bussar som bara går, säger Mikael Thomasson på Skånetrafikens presstjänst till SVT Nyheter Skåne.

Bilder inifrån bussar mellan Malmö och Lund visar att det är mycket folk ombord, fulla gångar och svårt att hålla avstånd. 

Skånetrafiken skriver i ett pressmeddelande att de sedan midsommar märkt att det finns risk att bussar blir fulla – framför allt vid oväntade tågstopp. 

– Det är viktigt att alla hjälps åt att minska risken för smittspridning. Det gäller även unga och friska. Visa respekt för varandra, följ bevakningen om beläggningen om du kan och fundera på om det är möjligt att ta nästa buss eller tåg, så gör vi allt vi kan från politiskt håll, säger Carina Zachau (M) ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne, i pressmeddelandet. 

Skånetrafiken har satt in en rad extrabussar, också vid exempelvis de tillfällen när många vill ta sig hem från stränderna samtidigt, men trots det kan det bli fullt på enstaka turer. 

Är du drabbad av tågstoppet och vill berätta? Hör av dig till redaktionen@kvp.se. 

TV: Flera nyheter från Sydsverige

Efter upprepade trakasserier och ofredanden på nudistbadet i Malmö har de kvinnliga badgästerna fått nog. Rebecka Bengtsson är en av dem.