Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Torgeir såg allt han ägde förstöras i mordbranden

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige
Torgeir Johansen vid ruinerna till sitt hus som brann ner i Blomstermåla. Foto: Privat

Torgeir Johansen, 47, hann bo i sitt nya hem i 24 dagar.

Kalsongerna och strumporna som han hade på sig var det enda som blev kvar.

Allt annat förstördes i mordbranden – som han själv blev vittne till.

– Den känslan önskar jag inte ens min värsta fiende, säger han.

Dagen den 23 maj hade fortlöpt som vanligt. Torgeir Johansen, 47, gick till jobbet för sitt kvällspass men när han kom tillbaka till sitt nya hem i Blomstermåla utanför Kalmar förändrades allt.

En misstänkt mordbrännare tände på huset inifrån. Torgeir stod på tomten när han såg att lågorna började flacka i ett fönster och allt han ägde blev till aska.

– Jag tittade på när hela huset brann ner. Den känslan önskar jag inte ens min värsta fiende. Jag kände bara hjälplöshet och tomhet, säger Torgeir Johansen.

Kläderna han hade på sig tillhörde hans arbetsgivare.

– Kalsongerna och strumporna jag hade på mig var det enda som blev kvar som faktiskt var mitt. Jag minns att jag bara började gråta och polisen kom fram och försökte trösta mig.

Torgeir såg mordbranden med egna ögon – och tog en bild på lågorna. Foto: Privat

Blev hemlös 24 dagar efter flytten

Torgeir hade bara bott i villan i 24 dagar innan den brann ner. Han berättar att han precis hade kommit i ordning i det nya huset. 

– Jag hade fått till det som jag ville ha det. Det var ett fint hem med grejer som jag sparat i många år.

Under tiden hade han dock inte tecknat någon hemförsäkring. Därför stod Torgeir handfallen efter branden – och någon tillfällig bostad kunde inte kommunen erbjuda. 

– Jag bad om lite pengar för att kunna köpa ett par shorts. Jag höll på att dö för att det var så varmt och de enda byxorna jag hade var mina jobbyxor. De sa bara att jag är välkommen att ansöka om socialbidrag, men jag vet att jag bara skulle få avslag eftersom jag har en fast inkomst.

Samtidigt inledde polisen en utredning. Den misstänkte gärningsmannen är nu åtalad för mordbrand, försök till mord, grov misshandel och narkotikabrott.

De hjälpte honom: ”Jag är mållös”

Torgeir fick till slut hjälp på annat håll, vilket Barometern har skrivit om. 

Flera arbetskamrater och hans mamma har gjort allt för att hjälpa honom, berättar han. Torgeirs mamma köpte kläder och hans chef ordnade en ny lägenhet efter branden.

– Den är ganska tom än så länge, men jag har så att jag klarar mig, säger han.

– Jag trodde inte att det fanns sådan medmänsklighet. Det är helt suveränt. Min chef betalade min första hyra på lägenheten och kollegerna startade en insamling åt mig. Jag är mållös.

Med deras hjälp har han kommit på fötter igen. Men vissa saker som förstördes i branden kommer aldrig gå att ersätta, menar han.

– Klockan jag fick av min morfar när jag var 13 år… Han tog mig till klockaffären och lät mig välja ut den själv. Jag kan säkert skaffa en ny, men det är inte samma sak. Den var nog inte värd ett öre men för mig var den värd jättemycket.