Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Torekull upprörd efter myndighets-beslutet

Bertil Torekull. Foto: Tomas Leprince
Transportstyrelsen anser att Bertil Torekull ser för dåligt och har därför återkallat körkortet, något författaren menar är åldersdiskriminering. Foto: Photographer: Jacob Sjoman

Författaren Bertil Torekulls, 83, körkort är i fara.

Transportstyrelsen anser att han ser för dåligt och har därför återkallat körkortet – författaren själv hävdar att det handlar om åldersdiskriminering.

– När jag fick beskedet satte jag mig i soffan och grät, säger Bertil Torekull till Kvällsposten.

Bertil Torekull

Bertil Torekull

Född i Ronneby 1931.

Författare, journalist och tidigare chefredaktör för bland annat Vecko-Revyn, Veckans Affärer, Dagens Industri och Svenska Dagbladet.

Han tilldelades Stora journalistpriset 1968 och 1998 gav Bertil Torekull också ut "Historien om Ikea" som är en intervjubok med Ingvar Kamprad.

Som 82-åring kandiderade Bertil Torekull i valet till EU-parlamentet för Miljöpartiet.

Efter att, enligt egen utsago, ha kört bil oklanderligt i 60 år kom ett riktigt mardrömsbesked för författaren Bertil Torekull i november.

På grund av en synskada anser Transportstyrelsen inte längre att han är lämplig som förare och har därför återkallat hans körkort.

Sedan dess har Bertil Torekull, som bland mycket annat skrivit boken "Historien om Ikea" och varit chefredaktör för Svenska Dagbladet och Dagens Industri, stridit för sin rätt till att köra bil. Han beskriver Transportstyrelsens beslut som kantigt och har bland annat överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

– Jag tycker att det är åldersdiskriminering. Att köra bil handlar inte bara om synen utan om reaktionsförmåga och omdöme. Min syn är inte perfekt men jag tycker att jag har bevisat att jag är en god bilförare, säger han.

"Slutet på mitt aktiva liv"

Och de tre körkortlösa månaderna har varit påfrestande, säger han.

– Jag brottas med mig själv varje dag för att inte vara ledsen. När jag fick beskedet satte jag mig i soffan och grät som en vuxen man ibland måste få göra. Jag tänkte: Det här är slutet på mitt aktiva liv.

I sin överklagan skriver författaren bland annat att körkortet är oerhört viktigt för honom, både eftersom han bor på landsbygden och som en del i hans arbete.

– Politikerna pratar om att äldre människor ska jobba – vilket jag gör. Men eftersom jag inte kan köra bil måste jag be någon skjutsa mig till mina uppdrag som om jag var en kunglighet, säger han.

Lättnad och framgång

Nyligen valde även Förvaltningsrätten i Malmö att avslå hans överklagan, men Bertil Torekull väntar fortfarande på besked från sektion Trafikmedicin på Transportstyrelsen.

– Jag har inga förhoppningar eftersom jag tycker Transportstyrelsen uppträder kantigt. Men om jag fick tillbaka mitt körkort skulle det både vara en stor lättnad och en stor framgång.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!