Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Torbjörns inlägg har fått 34 000 delningar

Torbjörn Svensson lever med dövblindhet. Han önskar att kunskapen om funktionsnedsättningen ska öka i samhället.
Foto: Privat
Torbjörn Svenssons Facebookinlägg om vita käppar klädda i röd tejp.

HÖGANÄS. "Klä på käppen röd tejp!" Så låter Torbjörn Svenssons uppmaning till alla dövblinda.

Över 34 000 delningar har hans Facebook-inlägg om den röda tejpen fått.

– Det känns bra att kunna sprida information, säger han.

En vit käpp med röd tejp på, det signalerar att personen som håller i käppen både är syn- och hörselskadad. Torbjörn Svensson är en av dem som lever med funktionsnedsättningen och anser att kunskapen runt dövblindhet är bristande.

– Folk är inte särskilt insatta i synskador överlag, än mindre i vad de vita käpparna betyder. Den röda tejpen ses nog i de flesta fall bara som en dekoration, säger han.

Torbjörn Svensson kom på tanken att dela informationen om den röda tejpen på Facebook.

– Vi i Sverige är dåligt upplysta när det kommer till att klä sin vita käpp med röd tejp, det är vanligare utomlands. Därför ville jag sprida det här också. Att mitt inlägg är uppe i hela 34 000 delningar är helt surrealistiskt.

För tre år sedan diagnostiserades Torbjörn med dövblindhet. Det var då han förstod bakgrundstanken rörande den röda tejpen.

– Jag diskuterade detta med andra i landet som också lever med dövblindhet. Efter att jag talat med dem tyckte jag att det var dags för övriga människor att få upp ögonen för denna typ av funktionsnedsättning. Vi är en grupp individer som behöver lite mer förståelse i samhället, säger han.

Skolorna borde hjälpa till

Torbjörn Svensson, som också driver en blogg, tror att bemötandet gentemot dövblinda skulle bli mer respektfullt om skolorna avdramatiserar funktionsnedsättningar överlag. Han tycker att man borde gå ut med information, redan när eleverna är unga.

– Min egen teori är att funktionsnedsättning inte är något som man pratar om i vårt samhälle, på grund av skam. Jag tror att många lätt får en känsla av att en person med funktionshinder inte har samma värde som en människa som är fri från det.

I samband med alla delningar av Facebook-inlägget har Torbjörn Svensson fått många meddelanden, ofta från människor som tyckt att det varit ett bra initiativ. Inte allt för sällan har de berättat att de inte haft en aning om vad den vita käppen betyder, eller vad dövblindhet överhuvudtaget innebär.

– Det är på tiden att informationen sprids. Jag är otroligt tacksam för att så många har tagit sig tid att läsa och dela inlägget vidare, säger Torbjörn.

Saknas respekt

En del av hans vardag är att hantera bristen på energi, eftersom att dövblindheten påverkar honom både fysiskt och psykiskt.

– Funktionshindret tar mycket på krafterna, det är kämpigt att hantera. En gång hörde jag jämförelsen att en dag för mig är som ett helt dygn för en människa utan dövblindhet. Det tycker jag stämmer väl.

Torbjörn Svensson uttrycker en önskan om att bli vänligare bemött av andra. Han uppskattar när folk hjälper honom i knepiga situationer, men tycker generellt att ödmjukheten från andra medmänniskor ofta sviktar.

– Jag önskar bli bemött med respekt. Att folk inte trampar på min käpp eller tränger sig före hade underlättat mycket. Då hade jag sluppit oron om att få käppen knäckt.


Elvira Lagerström Dyrssen

FAKTA

Läs mer om dövblindhet på Torbjörn Svenssons blogg: www.rpblogg.wordpress.com