Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tegnhammar lämnar politiken helt och hållet

Foto: FRITZ SCHIBLI
Foto: Christian Örnberg
Foto: FRITZ SCHIBLI

Först meddelade M-toppen Torbjörn Tegnhammar på Facebook att han avgår från sina politiska poster med omedelbar verkan.

På lördagen bekräftade Moderaterna definitivt uttåget.

Enligt den lokala partiordföranden Peter Ollén väljer Tegnhammar att helt lämna politiken, inklusive uppdraget i partistyrelsen.

 Beslutet kom efter att flera kvinnor öppet anklagat tungviktspolitikern för närmanden och olämpligt beteende.

Malmös oppositionsråd, Torbjörn Tegnhammar, meddelade på fredagskvällen att han avgår från sina politiska uppdrag.

På Facebook skrev han:

”Jag har i kväll meddelat kommunfullmäktigegruppen i Malmö, samt Moderaternas partiledning, att jag av omtanke om min familj och partiet väljer att omedelbart avgå. Jag kommer i dagsläget inte att ge några ytterligare kommentarer. Jag återkommer så småningom med min berättelse.

Han tog tidigare i veckan en timeout efter att att han utreddes för en incident som partiet benämnde som ett personalärende. 

Sedan dess har flera kvinnor gått ut offentligt och anklagat honom för olämpligt beteende och krävt hans avgång. 

Torbjörn Tegnhammar är vice ordförande i kommunstyrelsen i Malmö och oppositionsledare för Moderaterna sedan 2014. Han är även ledamot i Moderaternas partistyrelse sedan oktober 2019. 

Nu väljer han att avgå från alla uppdrag och lämna politiken helt, enligt moderaterna.

Den lokala partiordföranden Peter Ollén uppger dessutom för Sydsvenskan att han beställt en genomlysning av Previa om hur det rent allmänt står till i partiet.

– Vi har människor i partiet från 13-åriga Muf:are till den äldste medlemmen som är 97 år. Alla ska känna sig helt trygga när de är hos oss. Det här är inte bara ett politiskt parti utan också en förening dit föräldrar skickar sina barn, säger Peter Ollén till tidningen. 

Håkan Fäldt tar över ledningen för Malmömoderaterna

Moderaternas partistyrelse var länge förtegen kring händelserna. Först under fredagskvällen valde organisationschef Karin Juhlin att kommentera.

”Alla ska känna sig trygga med att engagera sig i vårt parti, och Moderaternas riksorganisation ser mycket allvarligt på uppgifterna som framkommit. Idag öppnade vi därför en utredning där vi kommer prata med alla som hör av sig för att gå till botten med detta.”, skriver hon till Kvällsposten.

Kvällsposten har utan resultat sökt Malmömoderaternas ordförande Peter Ollén och gruppledare Håkan Fäldt.

Senare meddelade Malmömoderaternas ordförande Peter Ollén att Håkan Fäldt, vice ordförande i tekniska nämnd, tills vidare kommer att leda partiet. 

I ett pressmeddelande skriver partiet vidare: 

”Det uppstår alltså inte något vakuum på grund av denna avgång. Arbetet inom respektive politikområde fortsätter helt oförändrat.”


LÄS MER: Nu tar M-toppen Torbjörn Tegnhammar en timeout


LÄS MER: Förundersökningen mot Tegnhammar nedlagd

FLER NYHETER: Attacken i Eslöv – detta har hänt

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!