Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Torbjörn säljer raketer till nyår från container

EN INTENSIV VECKA. Torbjörn Sköld från Skene jobbar i stort sett dygnet runt sista veckan före nyår med att sälja fyrverkerier. Foto: Ulf Ryd

MALMÖ. Torbjörn Sköld sliter stenhårt hela nyårshelgen. Han bor i en husvagn på en blåsig parkeringsplats i Malmö – för att sälja fyrverkerier från en container.

Och han gör stora affärer.

– Vi säljer för flera hundra tusen, säger han.

Ett par hundra personer har samlats på en varuhusparkering på Svågertorpsområdet i Malmö. De ska titta på när Saulius Kontenis från Vellinge visar några av årets fyrverkerier.

På tio minuter bränner han av raketer för 6 700 kronor. De har fantasinamn som "Mega blast", "Raptor" och "Bomb extreme" och fyller kvällshimlen med smällar, stjärnor och guldregn. Så öppnar Torbjörn Sköld sin försäljning och folk bildar en lång kö för att handla.

– Vi började i fredags men då gick det inte så bra, säger han.

– Men det ökar för varje dag. Vi säljer för flera hundra tusen på fem dagar. Jag jobbar på ren provision, så det är bra.

Bor i husvagn

De allra största pjäserna med krutladdningar på över 75 gram – de som snart blir olagliga – har han redan sålt slut på.

– Allihop gick första dagen.

Sidan om försäljningsvagnen står en robust, låst container. Där förvaras fyrverkeripjäserna innan de bärs in i butiken, och dit kånkas de tillbaka varje kväll när Torbjörn Sköld stänger för dagen.

– Den är bättre inbrottsskyddad, säger han.

Själv går Torbjörn in och vilar i sin husvagn när han har jobbat färdigt. Det är inte tio meter mellan butik, lager och bostad.

– Så måste det vara. Det är stöldbegärliga grejor och det skulle ta för lång tid att komma hit på ett larm om man inte bodde alldeles intill.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!