Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Toppolitiker larmades om romsk rättegång – redan i september

Kommunalråd Frida Trollmyr (S), är ordförande i Malmö stads råd för den nationella minoriteten romer i Malmö och ordförande i kulturnämnden.
Foto: JENS OHLSSON / PRESSBILD
Uppgifter om korruption och hedersförtryck relaterat till den kommunala verksamheten har funnits hos ansvarigt kommunalråd sedan i september, visar en inspelning som Kvällsposten tagit del av.
Foto: FRITZ SCHIBLI
På en romsk rättegång i mars fick en man svära ed på att han inte hade våldtagit sin styvdotter. I dag sitter han häktad, misstänkt för grov våldtäkt mot barn.
Foto: Loka Kanarp
När Kvällsposten under en timmes tid sökte Frida Trollmyr (S) i Stadshuset var det ingen som visste var hon befann sig.
Foto: FRITZ SCHIBLI

När en romsk man i Malmö uppfattade att kommunal verksamhet användes för att kalla honom till ”romsk rättegång” kontaktade han Frida Trollmyr, ansvarigt kommunalråd. 

Frida Trollmyr (S) har hävdat att uppgifterna om den romska rättegången är nya för henne.

Men i en dold inspelning framgår det att hon larmades om hedersförtryck, korruption och den romska rättegången redan i september.

– Vad ska jag göra, lägga ner verksamheten? Då begår jag politiskt självmord, säger Frida Trollmyr till den romske mannen i inspelningen. 

Kvällsposten har i en rad artiklar berättat om romani kris, ett parallellt rättssystem som tar upp konflikter och brott romer emellan. Vi har också kunnat berätta hur Stefan och Marian Wydow, som jobbar med romsk inkludering för kommunens och regeringens räkning, samtidigt behandlar romska rättsskipningar genom sina uppdrag i kommunens lokaler. I filmer som livesänts på Facebook från kommunalt drivna RIKC (Romskt informations- och kunskapscenter), där Marian Wydow är anställd, pratar de om romsk ”lagstiftning” i termer som straff, skadestånd och uteslutning.

En romsk aktivist i Malmö som uttryckt kritik mot både Malmö stads romska råd och det kommunalt drivna RIKC fick för ett år sedan en kallelse till vad han uppfattade som en romsk rättegång. 

Det var Stefan Wydow, vice ordförande i romska rådet, som gjorde utskicket ”på uppdrag av rådets romska representanter” till aktivisten, hans pappa och cirka 70 romska tjänstemän, journalister och aktivister runtom i landet. 

”Aldrig hört det innan”

Frida Trollmyr (S), ordförande i kulturnämnden och i romska rådet, hävdade upprepade gånger i en intervju med Kvällsposten förra veckan att hon inte kände till uppgifterna om att Stefan Wydow genom sin roll i rådet kallat till romsk rättegång.  

– Jag har inte fått någon indikation på att det var något allvarligt eller att det var någon rättegång eller något sånt. 

Så du har aldrig fått höra att någon uppfattat att han blivit kallad till en romsk rättegång?

– Vet du jag har aldrig hört det förrän jag läste dina artiklar. Jag har aldrig hört det innan. 

– Det är ju högst olämpligt om det är så. Då blandar han ju ihop det privata med sin roll att representera sin förening i rådet, sa Frida Trollmyr för några dagar sedan.

Men nu kan Kvällsposten avslöja att den romske aktivisten som hävdar att Stefan Wydow genom sina mejlutskick försökt dra in honom i en romsk rättegång larmade Frida Trollmyr redan i september.

Dold inspelning avslöjar

X: Problemet är att det här mejlet och det han har gjort, är för mig väldigt väldigt allvarligt. Dagen efter skickade jag in en polisanmälan. Det här för mig är hedersförtryck, för han har försökt få in min pappa och mig i en krísi. 

Trollmyr: Okej. Vad sa du i en..?

X: I en krísi, i en romsk rättegång så att säga. 

Trollmyr: Jaha, oj. 

X: Så han använder rådet som ett verktyg för hedersförtryck, förstår du?

Trollmyr: Okej, jag är med dig. Men jag vet fortfarande inte vad jag kan göra åt det. 

Mannen fortsätter att berätta om hur han menar att Malmö stads romska råd, där Frida Trollmyr är ordförande, under bordet styrs av RIKC, varpå Frida Trollmyr säger att hon inte har några bevis för att det är så. 

X: Jag har tillräckligt med bevis. Om jag säger att RIKC håller på med korruption så har jag massor av bevis för att styrka det, och säger jag att det handlar om hedersförtryck så har jag massor med bevis för att styrka det. Och om jag säger att det är RIKC som styr det här och det här så kan jag i rättegång styrka det med bevis.

Trollmyr: Och vad ska jag göra, lägga ner verksamheten? Då begår jag politiskt självmord. 

(...)

Trollmyr: Som kommun, att en har skrivit ett brev och förtalat dig, visserligen i rådets namn, men jag har väldigt svårt att se att vi skulle kunna vidta åtgärder på grund av det.

X: Men när det är tjänstemän som ligger bakom och jag har tillräckligt med bevis på det...

Trollmyr: Men vad är det för bevis du har att det är tjänstemän som driver de här sakerna?

X: Jag har mejl, jag har inspelade samtal, jag har vittnen.

Trollmyr: Utifrån det du säger i dag är det ingenting jag kan riktigt ta ställning till, men du får väl gå vidare med det du har och försöka få den rättvisa som du kämpar för. Vi lever i ett demokratiskt land liksom. Är det ett brott som har begåtts så är det ju polisen som ska kopplas in och det är de som ska utreda det. Det gör ju inte vi. Sen om det blir en fällande dom då får vi diskutera vad vi ska ta för åtgärder. 

Kvällsposten har under veckan sökt Frida Trollmyr upprepade gånger för en intervju. I ett sms svarar hon: ”Nej tack jag avstår”. Vi har även sökt kommunstyrelsens ordförande, Katrin Stjernfeldt Jammeh, som inte heller hon vill ställa upp på en intervju.  


LÄS MER: Styvpappa ”rentvåddes” i romsk domstol från våldtäkt mot barn

LÄS MER: Verkar inom parallellt rättssystem - jobbar med inkludering för Malmö stad 

LÄS MER: Efter granskningen - Malmö stad startar utredning

LÄS MER: Anklagas: Använde kommunalt uppdrag för romsk rättegång 



Reporter Jenny Strindlöv granskar Malmö stads kopplingar till romani kris och letar efter ansvariga politiker i Stadshuset.
Foto: FRITZ SCHIBLI