Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Toppofficer bar hemligt material i sin ryggsäck

Marinbasen i Karlskrona.Foto: Arkiv

I somras berättade Kvällsposten att ett högt uppsatt befäl vid Marinbasen i Karlskrona avslöjats med att ha förvarat topphemlig militär information.

Efter avslöjandet sade mannen upp sig själv.

Den hemliga informationen bar han i en ryggsäck, skriver Aftonbladet.

Befälet hade en hög position inom försvaret och var en nyckelperson i verksamheten på Marinbasen i Karlskrona.

Men i våras avslöjades han med att ha förvarat information om verksamheten på ett sätt som strider mot försvarsmaktens regelverk.

Marinbasens uppgift är att bevaka Sveriges territorialvatten dygnet runt. Bilden är från 2009 inför att svenska fartyg skulle bevaka mattransporter till Somalia.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Händelsen rapporterades till FPAN, försvarsmaktens personalansvarsnämnd. I den anmälan framgick också att befälet kopierat uppgifter från olika lagringsmedia till system som inte är godkända.

Försvaret ser allvarligt på händelsen

Materialet beskrivs som topphemligt och förvarades på ett usb-minne, enligt den utredning som nu är gjord, skriver Aftonbladet.

Militären, som sade upp sig själv efter avslöjandet, har förklarat usb-minnet med att det ”möjligen skulle kunna vara” ett underlag som skulle föras över till en ny tjänstedator.

 –Försvarsmakten ser allvarligt på händelsen och ur ett säkerhetsperspektiv jobbar vi vidare med det här på olika sätt. Men hur och på vilket sätt är inget jag kan gå in på, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på försvarsmakten, till Aftonbladet.