Toppnamn inom S lämnar efter ”olämpliga” inlägg

Omar Al-Ganas sitter kvar i kommunfullmäktige i Hässleholm.
Foto: JENS CHRISTIAN
Socialdemokraterna i Hässleholm går ut med uppgiften att Omar Al-Ganas lämnar partiet.
”Vi är hårda mot företrädare för andra partier. Då måste vi vara lika kritiska mot våra egna”, säger Irene Nilsson, S-ordförande i Hässleholm.
Foto: PRESSBILD

Socialdemokraten Omar Al-Ganas, 19, lämnar partiet i Hässleholm – och alla sina uppdrag.

Bakgrunden är hur han har uttryckt sig i sociala medier.

”Jag tar fullt ansvar för det jag gjort men anser inte att Socialdemokraterna i Hässleholm hanterar det rätt”, skriver han i sms till Kvällsposten.

S i Hässleholm skrev den 16 oktober i ett pressmeddelande att Omar Al-Ganas, ledamot i kommunfullmäktige efter att ha fått ett stort antal personkryss, nu lämnar partiet.

Skälet är att han uttryckt sig ”oacceptabelt” i sociala medier.

”I mitten av förra veckan kom det till S-styrelsen i Hässleholms kännedom att Omar Al-Ganas under ett antal år uttryckt åsikter i strid med socialdemokratiska värderingar och agerat på ett oacceptabelt sätt i sociala medier.

Innan några beslut fattades av S-styrelsen i torsdags kväll (11/10) fick Omar en chans att förklara sig för styrelsen. Han ångrade sitt agerande och meddelade att han självmant lämnar sina uppdrag och medlemskap”, skriver Irene Nilsson som är S-ordförande i Hässleholm i pressmeddelandet.

Omar Al-Ganas behåller sina uppdrag, trots att han lämnar partiet.
Foto: Privat

Innehållet i Omar Al-Ganas poster ska ha varit antisemitiskt, kvinnoförnedrande och våldsbejakande. Det är inget som Omar Al-Ganas förnekar.

”Det jag har skrivit har varit olämpligt, ja det stämmer”, skriver han i sms till Kvällsposten.

Omar Al-Ganas: ”Jag har bett om ursäkt”

Enligt Omar Al-Ganas var han väldigt ung när han gjorde de ”oacceptabla” uttalandena.

”Jag har inget minne av att jag har skrivit det, jag tar starkt avstånd från det då det inte är värderingarna jag delar. Jag var ett barn och beklagar”, skriver han.

”Jag har även personligen bett om ursäkt till bland annat Judiska Församlingen”, skriver han och tillägger att han genom sitt sms vill be om ursäkt offentligt till alla som tagit illa vid sig.

Från början hade Omar Al-Ganas bestämt sig för att behålla sina uppdrag, eftersom han inte tycker det är rätt att skilja honom från uppdragen på grund av något han gjort ”som barn”.

”Jag tar fullt ansvar för det jag gjort men anser inte att Socialdemokraterna i Hässleholm hanterar det rätt”, skriver han i sms till KvP den 16 oktober.

Men på onsdagen skriver Skånska Dagbladet att Omar Al-Ganas nu hoppar av uppdragen.

”Jag väljer att idag lämna alla mina uppdrag för Socialdemokraterna i Hässleholm och för SSU Skåne. Olika personer som företräder S på olika håll inom partiet försöker hävda att jag fortfarande står fast vid de uttalanden jag gjorde som yngre trots att jag vid åtskilliga tillfällen försäkrat om att jag tar avstånd från dessa”, skriver han till Skånskan.

”Viktigt att vara konsekvent”

Irene Nilsson, S-ordförande, avfärdar Omar Al-Ganas försvar att han var ett barn då han skrev.

– Det stämmer att några inlägg var från då han var 13. Men flera inlägg hade han gjort i högre ålder. Det senaste var från 2016. Det är så pass i närtid, och så pass grova åsikter, att det gör att man inte kan företräda Socialdemokraterna, säger hon.

Irene Nilsson menar att det är viktigt att uppmärksamma liknande uttryck i sociala medier.

– Vi är hårda mot företrädare för andra partier. Då måste vi vara lika kritiska mot våra egna, säger hon.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!