Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tony Ledel mördade med gevär i lantidyllen

Tony Ledel, 61, döms till 18 års fängelse.Foto: Polisen
Bild från polisens rekonstruktion.Foto: Polisen

Tony Ledel, 61, sköt ihjäl en man med jaktgevär och hotade ytterligare tre till livet.

Den dramatiska händelsen skedde på en gårdsfastighet i Halland.

Nu döms den tidigare ostraffade mannen till 18 års fängelse för mord, försök till mord, grovt vapenbrott och grovt olaga hot.

– Jag sköt honom, det är inget snack om det, det var bara jävligt oturligt, säger Ledel i förhör.

61-årige Tony Ledel anlände i maj förra året till den aktuella fastigheten i Halland med en skarpladdad pistol och ett hagelgevär med tillhörande ammunition.

Ledels besök var föranlett av oron för att något skulle hända ett par anhöriga som tidigare utsatts för hot och utpressning. 

Det hade lett till att Tony Ledel vid flera tillfällen valt att övernatta på fastigheten, som en del i deras skydd. 61-åringen hade även byggt en egen pistol som han bar med sig vid sådana tillfällen.

När Tony Ledel den aktuella dagen kom till fastigheten befann sig flera av de personer som pekats ut som hotfulla på gårdsplanen. 

Under rättegången försökte försvarsadvokaten beskriva händelsen med att 61-åringen var skräckslagen och inte kunde styra sina handlingar.

Var ett misstag

Det dödande skottet skulle dessutom ha avlossats av misstag sedan Tony Lebel snubblat i gräset..  

Men det påståendet köper inte tingsrätten i den skriftliga dom som meddelades under onsdagen.

Redan i samband med att rättegången avslutades den 13 februari förklarade rätten att 61-åringen skulle dömas för mord med påföljden 18 års fängelse - det högsta tidsbestämda straff som en svensk domstol kan utdöma.

Polisens rekonstruktion visar hur 61-åringen agerade med sitt jaktvapen.Foto: Polisen

I domen som nu blivit offentlig skriver tingsrätten bland annat att 61-åringen vid ankomsten till fastigheten riktat sitt gevär mot de fyra personerna och hotat att han skulle döda eller allvarligt skada dem.

Enligt domstolen borde Tony Ledel i stället tagit ett steg tillbaka och ringt polisen.

– En enskild människa får inte ta lagen i egna händer på det här sättet, säger rättens ordförande Pia Johansson till Hallandsposten. 

61-åringen höjde sitt jaktgevär och avlossade ett skott som från nära håll träffade en 35-årig man i bröstet. Mannen dog i princip omgående.

I ögonblicket efter beordrade 61-årige Tony Ledel de övriga inblandade att lägga sig ner på marken.

Geväret klickade

– Han riktade vapnet mot mitt huvud och jag såg pipan. Sedan spände han hanen och höll fingret på avtryckaren. När 61-åringen sa hej då valde jag att blunda. Det kändes overkligt och jag trodde jag skulle dö. Men sedan hörde jag hur vapnet klickade, berättade den 23-årige mannen i rättssalen.

Tingsrätten anser att Tony Ledel under händelseförloppet varit medveten om vad han gjort, att han haft uppsåt till sina gärningar, och att han inte begått gärningarna i nödvärn. 

Domstolen anser det bevisat att 61-åringen medvetat laddat vapnet, ett kombigevär, också med en kula. 

 

Halmstads tingsrätt.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Domstolen ser i princip inga förmildrande omständigheter som talar för att gärningen ska rubriceras ned till dråp respektive försök till dråp. 

– Han var möjligen satt under press. Vi har i domen godtagit att det fanns en utpressning mot personer som stod 61-åringen nära. Sedan är det förstås olyckligt att en helt vanlig människa, som man inte kan tro skulle kunna begå något brott, är den som begår gärningarna, säger Pia Johansson till tidningen. 

1,7 miljoner i advokatkostnad

Det olaga hotet har bedömts som grovt eftersom det varit fråga om hot med ett gevär, från vilket ett skott precis avlossats mot männens kamrat, och då situationen framstått som akut för de två männen.

Under rättegången krävde åklagaren att Tony Ledel skulle dömas till livstids fängelse, eller fängelse i minst 18 år. 

Tony Ledel ska också betala 325 000 kronor i skadestånd till de tre männen samt till närstående till den mördade mannen.

Kostnaden för försvarsadvokaten och målsägandebiträdena har uppgått till ca 1,7 miljoner kronor i målet, skriver domstolen.

Det är oklart om domen ska överklagas till högre instans.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!