Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tony, 37: Så gick jag ner över hundra kilo

NU: Tony väger 96,6 kilo. Foto: Tomas Leprince
DÅ. Tony vägde 199,8 kilo.

Första steget var att byta ut läsken mot en light-variant, därefter gick det bara nedåt. I dag har Tony Nilsson, 37, från Malmö lyckats gå ner från 199,8 till 96,6 kilo och lägger inte längre pengarna på chipspåsar utan investerar i stället i nya promenadskor. Frossarkvällarna då Tony kunde äta flera påsar chips, ett kilo lösgodis, fyra paket småkakor, tio snickers och dricka upp till sex lite läsk på en och samma kväll är historia.

– Jag väger mindre nu än vad jag gjorde på högstadiet, berättar han för Kvällsposten.

Så åt Tony förr och så äter han nu

Förr:

Frukost: En halv formfranska rostade mackor med ost eller sylt.

Lunch: Inget

Middag: Ett halvt kilo till ett kilo pasta med köttfärssås.

Kvällsmat: Tre-fyra chipspåsar, två-tre paket kakor, ett kilo lösgodis, tio snickers, två till tre tvålitersflaskor läsk, ibland hembakad kladdkaka/smulpaj.

Motion: Ingen

Nu:

Frukost: Två äpplen

Lunch: Sallad

Middag: Fettsnålt kött och grönsaker. Gärna wok eller grytor.

Kvällsmat: Kanel eller saffransstekta äpplen med sukrin.

Har fuskdagar ibland med har som regel att alltid gå minst två mil dagen efter.

Dricker bara vatten.

Motion: Långpromenader 2-5 gånger i veckan. Lätt styrketräning hemma varje dag (lyfter hantlar, gör situps).

Tonys bästa tips för den som vill gå ner i vikt:

1. Skriv ner allt som du stoppar i dig under en vecka och försök hitta nyttigare alternativ för att spara kalorier.

2. Begränsa intaget av godsaker till en dag i veckan.

3. Prova att begränsa intaget av kolhydrater, det är extremt svårt i början men ger bra resultat. Skippa "triggers" som vitt bröd, pasta, potatis och ris.

4. Ut och rör på dig! Börja gå eller cykla.

5. Ladda ner en app som håller koll på dina steg och registrerar hur många kalorier du förbrukat, det är mycket motiverande.

Följ Tonys viktresa på Instagram: @soulclaptony

Han minns sig själv som en "enorm" stjärngosse i förskolan och som killen som fick köpa sina egna byxor till praktiken på McDonalds i sjunde klass.

– Det gick så långt att jag inte kunde tänka mig att satsa på jobb där man hade särskilda kläder, jag visste ju att de inte skulle ha kläder som passade mig, berättar han.

Åren efter skolan arbetade Tony som musikproducent vilket innebar att han vände på dygnet och i princip satt ner konstant, och kilona blev allt fler. Till slut vägde han 199,8 kilo.

– Till skillnad från många andra överviktiga fick jag aldrig några problem med hälsan, mina prover var alltid bra och jag mådde underbart när jag kunde frossa i mina kalorier, ju mer jag fick i mig desto bättre mådde jag. Det värsta var att jag växte ur det ena plagget efter det andra, skrattar han.

Började med att byta ut läsken

Men Tony förstod att hans livsstil inte var hållbar. För sju år sen beslutade han att göra något åt sin situation.

– Det var en vän som tipsade om jag skulle byta ut min läsk mot light, jag testade och gick ner tio kilo på ett halvår.

I samma veva flyttade Tony från Rosengård till en lägenhet i centrum, fick ett jobb som elevassistent på Videldalskolan och fick struktur på sina dagar. Han började äta enligt GI-metoden och gick därefter över på LCHF.

– Jag tillbringade flera år med att räkna kolhydrater och lyckades gå ner till 140 kilo, men där tog det stopp. Jag låg på 140 kilo i tre år, trots att jag fortsatte räkna kolhydrater.

Promenerar från Malmö till Lund

Han sökte hjälp hos sin husläkare som tipsade honom om att börja räkna kalorier i stället. Han började även promenera och träna lätt styrketräning hemma och rasade i vikt. Sommaren tillbringade han med att promenera. Långt.

– Jag har promenerat från Malmö till Lund några gånger och gått runt i Malmö i flera timmar. Sen skaffade jag några appar som räknar steg och kalorier och blev ännu mer peppad av det.

Tony berättar också om det stora stöd han fått från vänner och arbetskamrater och inte minst via sociala medier.

– Jag lägger upp foton från mina rundor på Instagram och når människor som håller på med samma sak, det är enormt motiverande.

I dag väger han 96,6 kilo och vill gå ner ytterligare 5–10 kilo innan han är nöjd.

– Sen planerar jag att börja styrketräna lite mer, inte för att se ut på något speciellt sätt utan för att fortsätta må lika bra som jag gör nu.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!