Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tonårstjejer sov över i garderober på Ikea

Sov i Ikeagarderob - på Ikea. De båda tjejerna tänkte övernatta på Ikea och gömde sig i var sin garderob. Men när natten kom vågade de inte lämna sina gömslen, dagen efter upptäcktes de av städpersonalen. Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL
Nu misstänks de för olaga intrång. Foto: Tomas Leprince

De två 15-åringarna smidde en plan om att övernatta på Ikea.

Men nattmörkret blev för tufft och de vågade aldrig lämna garderoberna de gömde sig i.

Nu misstänks de för olaga intrång.

De båda tjejernas plan var glasklar. De planerade att gömma sig i en garderob på Ikea i Malmö vid stängningsdags för att sedan smyga ut i varuhuset när alla andra var borta.

Planen iscensattes under lördagseftermiddagen. Vid 17-tiden kom de båda tonårstjejerna till Ikea. De rörde sig runt bland heminredningsprodukterna som vilka kunder som helst och när det började närma sig stängningsdags smög de in i var sin garderob i väntan på att varuhuset skulle tömmas på folk.

Men planen var sannolikt betydligt bättre i teorin än praktiken. När mörkret föll och gäster och personal lämnade varuhuset vågade tjejerna inte lämna sina gömslen, de stannade helt enkelt kvar i garderoberna eftersom de var rädda för att deras rörelser skulle utlösa något larm, skriver Skånskan.

Oklart om de sov under natten

Och i garderoberna blev de kvar över hela natten. Först när städpersonalen kom till varuhuset vid halvsjutiden för att göra fint inför söndagens kommers upptäcktes de 15-åriga tjejerna.

Det är oklart om de själva kröp ut och gav sig tillkänna eller om städpersonalen avslöjade dem.

Personalen på Ikea larmade polisen som kom till platsen och hörde tjejerna. Därefter kördes de hem till sina vårdnadshavare. Huruvida tjejerna fick någon sömn i garderoberna eller inte är oklart.

De båda tjejerna misstänks nu för olaga intrång.

Att sova över på Ikeavaruhus har blivit lite av en internationell trend som fick fart på riktigt i somras när en film spreds på Youtube av två män som övernattade på ett varuhus. På filmen ses männen bland annat prova sängar.

– Det har inte hänt tidigare i Malmö, säger Lars Förstell vid Malmöpolisen.

Ikea ser allvarligt på det inträffade

Malin Sennevall, presskontakt på Ikea, säger att möbeljätten ser allvarligt på händelserna.

– Vi är måna om våra kunders säkerhet och efter stängningsdags kan vi inte garantera den. Det är jätteroligt att folk uppskattar Ikea men vi ser helst att man prövar sängen på dagtid och sedan sover i den hemma på natten.

Hon säger också att problemet inte är särskilt utbrett, varken i Sverige eller utomlands.

– Men vi vill inte att det ska öka heller.

Ikea bjöd in till övernattning

2010 bildades dock en grupp på Facebook: "I wanna have a sleepover in Ikea". När gruppen två år senare kunde räkna in 100 000 medlemmar bjöds 100 av dem in av Ikea i brittiska Essex för en natt bland möblerna.

Hur de båda 15-åringarna i Malmö kunde hålla sig undan upptäckt vid stängningsdags är oklart. Malin Sennevall förklarar att Ikea har ett väl fungerande säkerhetssystem.

– Jag kan inte berätta hur larmsystemen är uppbyggda men naturligtvis ser vi ständigt över våra rutiner, säger hon.

 

Följ Kvällsposten på Facebook, Twitter och Instagram för de senaste sydsvenska nyheterna!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!