Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tonårsbråket utlöste blodig, etnisk hämnd – pizzerior stormades

17-åringens skador efter bråket var allvarliga – pojken hamnade i koma.
Foto: Polisen
Mellan 20 och 50 män stormade pizzeriorna, enligt vittnen.
Foto: Läsarbild
De misstänkta männen friades i tingsrätten – efter att målsägarna tagit tillbaka sina vittnesmål.
Foto: Polisen
Ingen dömdes för pizzeriaattackerna – de inblandade drog tillbaka sina vittnesmål och hävdade, trots blodspår och polislarm, att inget hade hänt.
Foto: Polisen
De misstänkta männen har alla hävdat att olika saker hände i samband med attackerna.
Foto: Polisen
En av de åtalade – och sen friade – männen åtalades för mordförsök, utöver grov misshandel.
Foto: Polisen
Blodiga händer på en av de misshandlade männen efter pizzeriaattackerna.
Foto: Polisen
1 / 8

Mellan 20 och 50 män stormar pizzerian, jagar ut två män på en parkering och misshandlar dem grovt.

Vittnen berättar hur männen skrek att de var IS-anhängare och där för att mörda.

Våldet utlöstes ett par dagar tidigare – med ett bråk mellan två tonåringar där en hamnade i koma.

Pizzeriadådet var en hämndattack och ett hatbrott från tjetjener mot yazidier, menar åklagare.

Men alla misstänkta friades i rätten: De var för många.

Den svarta BMW:n är full. Alla fem platser är tagna när den lämnar moskén i Alvesta vid 15-tiden. Flera andra bilar följer efter i karavanen.

De kör in mot Älmhult där de stannar vid Ikeas parkering. Där ansluter fler personer i fler bilar. Sammanlagt är de mellan 20 och 50 män. De har pratat igenom vart de ska och vad de ska göra.

Först pizzeria 1, sen pizzeria 2. Där ska de prata med två män, släktingar till en 17-årig pojke som ligger i koma i Lund sen två dagar, efter ett bråk i Älmhult.

Männen kör in mot Älmhult där de stannar vid Ikeas parkering. Där ansluter fler personer i fler bilar. Sammanlagt är de mellan 20 och 50 män.
Foto: Polisen

"Vi kan inte låta dem förnedra tjetjener"

Ett meddelande från en av männen, skickat i en större gruppkonversation, lyder:

"Ja vi är redo, vi måste misshandla eller slå dom i så fall. Om de beter sig på så sätt, om dom inte backar. Vi har inget annat val. Det är bara en gata det är inte så mycket. Vi kan inte tillåta dem förnedra tjetjener, i Guds namn."

Karavanen, som nu består av ett tiotal bilar, lämnar Ikeas parkering och kör in mot centrum, svänger av mot pizzeria 1. Där möter de direkt mannen de är ute efter, en av 17-åringens släktingar.

De frågar, enligt polisförhör skrikande, om han är släkt med 17-åringen, om "han sökt bråk" och om han "vill slåss". Mannen säger nej, att han ska "ringa någon som de kan diskutera med" – sen försvinner han bakom disken, mot bakdörren, ringer polisen och rör sig snabbt mot den andra pizzerian några hundra meter bort, där en annan släkting jobbar.

Några av männen stormar pizzerian, där flera kunder befinner sig, medan några stannar kvar utanför.
Foto: Läsarbild

Knivar tryckta mot halsen

Det dröjer inte lång tid förrän bilarna har kommit dit. Några av männen stormar pizzerian, där flera kunder befinner sig, medan några stannar kvar utanför.

Flera av männen drar kniv och börjar misshandla en av släktingarna med knytnävsslag i ansiktet, enligt vittnen och offren. Ännu en person får flera knivar tryckta mot halsen.

På parkeringen misshandlas släktingarna grovt av flera personer samtidigt, med knytnävsslag och sparkar mot huvud och kropp.
Foto: Polisen

De angripna lyckas fly ut via bakdörren. Flera av männen springer efter och kommer ifatt dem på parkeringsplatsen bakom pizzerian, en parkering som delas med livsmedelsbutiken Netto. På parkeringen misshandlas släktingarna grovt av flera personer samtidigt, med knytnävsslag och sparkar mot huvud och kropp.

"Sparkar en kille i huvudet"

En rad vittnen ser misshandeln från olika håll och polisen tar emot samtal efter samtal.

Efter misshandeln flyr gärningsmännen platsen i flera olika bilar. Nio personer grips inom loppet av en timme i två olika bilar. I en av bilarna finns två knivar, och flera av de gripna har blod på kläderna.

Efter misshandeln flyr gärningsmännen platsen i flera olika bilar. Nio personer grips inom loppet av en timme i två olika bilar. På bilden: En av männen som senare åtalas för pizzeriattackerna.
Foto: Polisen

När polisen skriver sin anmälan söndagen den 17 juli 2016 bedöms det som hatbrott, och fallet utreds som en etnisk hämnd. De misshandlade är yazidier, de gripna är tjetjener.

Mordförsöket som orsakade hämnden

Tre dagar tidigare, torsdagen den 14 juli.

Två 17-åriga killar, de bor båda i Skånes nordligaste kommun Osby, men de känner inte varandra.

De och deras vänner hamnar i bråk. Gängen drabbar samman vid 21-tiden i centrala Osby. Ett 15-tal personer är inblandade i bråket där en person får en lättare skärskada. En källa säger till lokaltidningen Norra Skåne att "olika typer av tillhyggen användes". En polisanmälan skrivs, men det "gick inte att reda ut vem som hade bråkat med vem".

Blodstänk från ett av tonårsbråken som utlöste attackerna mot pizzeriorna.
Foto: Polisen

De båda 17-åringarna bestämmer sig för att ses dagen därpå och prata igenom det som hänt. De ska ses i Älmhult, lite mer än två mil norr om Osby.

Ingen av dem kommer ensam, båda har flera vänner med sig. Och ett nytt våldsamt bråk bryter ut vid Netto i Älmhult: En av dem blir slagen och knivskärs i ena tinningen, på ena kinden och i ryggen.

Den knivhuggne 17-åringen förs livshotande skadad till sjukhus, där han får stanna i ett par veckor och opereras två gånger, för att minska trycket på hjärnan.
Foto: Polisen

17-åringen hamnar i respirator

Bråket bryter ut mellan klockan 22 och 23, och när polisen kommer till platsen finns ett tiotal personer kvar. Polisen hittar en sönderslagen flaska och en hammare.

Den knivhuggne 17-åringens kläder efter attacken.
Foto: Polisen

Den knivhuggne förs livshotande skadad till sjukhus, där han får stanna i ett par veckor och opereras två gånger, för att minska trycket på hjärnan. Polisen berättar för Smålandsposten att 17-åringen ligger i respirator i Lund. I polisens förundersökning framgår att han inte vaknade upp förrän efter mer än en vecka.

Såret på 17-åringens rygg, där han höggs med kniv.
Foto: Polisen

Dagen efter bråket grips den andra pojken hemma hos två vänner i Älmhult.

Samtidigt diskuterar flera tjetjenska män situationen. Den gripne 17-åringen kommer ursprungligen från Tjetjenien, medan den huggne är yazidier. I meddelanden som polisen tagit fram skriver en tjetjensk man att flera män ska samlas i moskén i Alvesta och be tillsammans, för att sen köra till Älmhult och prata "med deras äldre, deras gamlingar, prata med dem".

Det nämns att personer från kringliggande orter ska ansluta: Alvesta, Växjö, Osby, Klippan, Helsingborg, Ljungby, "de som kan".

"Kurder började bråket"

En man ber om att få händelseförloppet förklarat. Han får berättat för sig att:

"… kurder började bråket, någon sorts slagsmål, tror jag/antagligen. Tio till femton personer, de har misshandlat tre till fyra tjetjenska ungdomar."

Den tjetjenske 17-åringens mamma minns i förhör att sonen och hans vänner:

– ... blivit anfallna och att de var tvungna att försvara sig.

Knivhålet i 17-åringens kläder efter knivattacken.
Foto: Polisen

En man säger att han "önskar det ska sluta bra för alla", och att han tycker att det är bäst att en grupp tjetjener åker till Älmhult för att visa de tjetjenska ungdomarna att de "inte är ensamma".

Söndagen den 17 juli släpps den gripne 17-åringen av polisen. En bekant skjutsar honom till moskén i Alvesta, drygt fem mil från Älmhult. Där väntar ett 20-tal tjetjenska män och 17-åringen berättar vad som hänt. Det bestäms, precis som diskuterats, att de ska åka till Älmhult och konfrontera den knivhuggnes släktingar.

Det är det som blir stormningarna av pizzeriorna.

Platsen för den grövsta pizzeriattacken.
Foto: Polisen

Vittne: De skrek "mörda de jävlarna"

I tidiga förhör är många frågor om pizzeriaattackerna oklara. De misshandlade och flera andra pekar ut de angripande männen som anhängare till terrorsekten IS. Det pratas om stora skägg, traditionell muslimsk klädsel, utrop av "Allahu akbar" – Gud är störst.

– Jag är säker på att de tillhör IS, säger en av de misshandlade.

Något belägg för det hittas inte av polis eller åklagare. Ett vittne, kund på pizzerian, berättar i förhör att angriparna skrek "mörda de jävlarna".

Blod på en av de misshandlade männens händer, efter dådet på pizzeriorna.
Foto: Polisen

Angriparna ska också ha frågat rakt ut om offren var kurder eller yazidier, innan våldet inleddes.

De misshandlade och flera andra pekar ut etnicitet som en avgörande faktor. De själva är yazidier, en etno-religiös grupp från Mellanöstern. De angripande männen är muslimer från Tjetjenien, en del av Ryssland.

En övervakningskamera lyckades fånga delar av händelseförloppet på bild.
Foto: Polisen

Fyra åtalade – alla släppta

Flera av de gripna pekas ut av offren och vittnen i fotokonfrontation. Alla nio anhålls, men när åtal väcks är bara fyra av männen kvar. De åtalas alla för grov misshandel.

En av de åtalade, 17-åringen, åtalas också för mordförsök efter knivbråket som orsakade hämnden.

Men när domen faller i Växjö tingsrätt den 5 oktober i år, över ett år efter att attackerna ägde rum, frikänns alla fyra.

En av anledningarna: Gärningsmännen var för många.

En annan: De misshandlade har tagit tillbaka sina vittnesmål.


Man, 37 år gammal, skriven i Alvesta, medborgare i Ryssland:Säger att tjetjenerna ville lösa problemet med ”ungarna”. De ska då ha förolämpats och ”tjafs” uppstod. Sen hörde han röster bakom pizzerian där han såg bråket som han försökte stoppa.Bråket upphörde och han gick fram till en skadad, en av de misshandlade, och fick hans blod på sin hand. Det var så han fick blod på sina kläder, säger han.Frikänd. Begär 36 000 kronor i skadestånd för tiden då han satt frihetsberövad.
Foto: Polisen
Man, 32 år gammal, skriven i Alvesta, medborgare i Ryssland.Säger att han aldrig var på plats vid någon av pizzeriorna. Han säger att han befann sig på Ikea – det trots att en man med likadana kläder fångades på bild vid attacken. Han säger att uppgifter missförståtts av tolken. Att han hade blod på kläderna när han greps förklarar han med att det kan ha kommit från en av de andra männen.Rätten anser att mannens förklaring "inte alls som trovärdig".Frikänd.Begär oklar summa i skadestånd för tiden då han satt frihetsberövad.
Foto: Polisen
Man, 32 år gammal, skriven i Vislanda, medborgare i Ryssland:Förekommer inte i belastningsregistret tidigare.Säger att också han försökte lugna ner situationen mellan ungdomarna och att han var utanför pizzerian när bråket bröt ut. Sen försökte han stoppa bråket, säger han. Han säger att han försökte skydda en av de misshandlade från att bli slagen: Det var så han fick blod på kläderna.Frikänd. Begär oklar summa i skadestånd för tiden då han satt frihetsberövad.
Foto: Polisen
Man, då 17, nu 18 år gammal, bor i Osby, medborgare i Ryssland:Förekommer inte i belastningsregistret tidigare.Erkänner att han var med vid pizzeriorna och såg folk slå de misshandlade männen.Säger att flera av de tjetjenska männen misshandlade de två andra. Han står fast vid att "alla" tjetjener som gick förbi ett av offren slog på honom. Nekar till att själv ha slagits."Han upplevde sig tvingad av polisen att säga att han slagit honom", står i den friande domen.Av tingsrätten klarlagt att han högg den andra 17-åringen med kniv vid det första mordförsöket, nekar dock till hugget i ryggen.Frias på grund av flera omständigheter: Ovana vid situationen, nödvärn, ung ålder.Domen är överklagad till hovrätten, av både den knivhuggne och åklagare.
Foto: Polisen

"Överdramatiserade lite"

En av de misshandlade som pekade ut de misstänkta har ändrat sig helt. Vid huvudförhandlingarna i Växjö tingsrätt säger han att ingen var beväpnad, att det blev "lite tjafs", att han varken blev hotad eller var rädd, och att ingenting hände på parkeringsplatsen.

Blod på en av de misshandlade männens tröjor.
Foto: Polisen

Även den andra misshandlade tar tillbaka sina uppgifter, om än inte lika kraftigt. Han säger att det blev bråk, att han själv slog någon och att någon slog honom. Han säger att han "överdramatiserade lite" i tidiga förhör.

Den andre misshandlades – blodnedstänkta – tröja.
Foto: Polisen

Vittnet som i polisförhör sagt att han fick knivar mot halsen backar i också tingsrätten. Han säger han att han ljög för polisen om vissa detaljer. Men han står fast vid att "tjetjenerna" hade knivar, och att männen misshandlades utanför pizzerian.

Även de åtalade nekar till brott.

Tingsrätten: De kan ha gjort upp själva

Växjö tingsrätt har alltså inte fällt någon för pizzeriattackerna i Älmhult. I den friande domen skriver tingsrätten att flera av de inblandade "utan godtagbara förklaringar" ändrat sina berättelser. Åklagare Jonny Philipsson säger att de inblandade kan ha gjort upp på egen hand, utanför lagen.

– Jag kan bara konstatera att det är något jäkligt märkligt när man kommer in i rättssalen som målsägande, och det första man säger är att "de har inte gjort något, dem känner jag inte igen", säger Philipsson.

– Det fanns inget som helst intresse för att berätta något.

En av de inblandade hävdade att blodfläckarna kommit dit i kontakt med en av de inblandade – men att han själv inte hade varit på plats.
Foto: Polisen

Två olika etniska grupperingar

Det tingsrätten kan konstatera är att ett "stort antal tjetjener åkte till Älmhult i ett flertal bilar i syfte att konfrontera" den yazidiske pojkens släktingar, att "markera allvaret" genom "stor tjetjensk närvaro".

"Antalet tjetjener på plats varierar kraftigt i förhören från 20 till 50", skriver tingsrätten.

Tingsrätten slår också fast att det slutade med att släktingarna jagades från pizzerian, "fälldes till marken och misshandlades allvarligt av ett flertal personer genom sparkar och slag".

Domen: Angriparna var för många

Men: Det kan inte bevisas vilka av alla som fångats på bild som deltog i misshandeln, och det kan inte bevisas att målet var just att slagsmål skulle bryta ut. Dessutom: Angriparna var för många för att de som faktiskt deltog i misshandeln ska kunna pekas ut, menar tingsrätten.

Angriparna var för många för att de som faktiskt deltog i misshandeln ska kunna pekas ut, menar tingsrätten.
Foto: Polisen

Än är inte fallet över. Den knivhuggne 17-åringen, som nu är 19, har överklagat den friande domen till Göta hovrätt. Han kräver med hjälp av sitt målsägandebiträde Maria Onaca bland annat skadestånd på 400 000 kronor.

– Det handlar om utseendemässiga skadeföljder i ansiktet och på ryggen, men det handlar också om kränkningen, säger Maria Onaca.

"Det handlar om utseendemässiga skadeföljder i ansiktet och på ryggen, men det handlar också om kränkningen", säger den knivhuggnes målsägandebiträde Maria Onaca.
Foto: Polisen

"Fruktansvärt våldsamt samhälle"

Åklagare Jonny Philipsson har också överklagat. Han vill se den andre unge mannen dömd för mordförsök.

– Man kan inte sätta gränsen för tillåtet dödligt nödvärnsvåld på den låga nivån. Det skulle bli ett fruktansvärt våldsamt samhälle, säger Philipsson.

Kvällsposten har varit i kontakt med de misshandlade männen som avböjer att kommentera. Kvällsposten har också varit i kontakt med den knivhuggne som godkänner att bild på hans skador visas, men som inte vill uttala sig ytterligare.

Kvällsposten har sökt de friade männen. Tre av dem har inte gått att nå, men en av dem, en 32-åring, säger:

– Jag var 100 procent säker på att det skulle sluta så här. Jag vet att det är hög nivå på rättvisan och demokratin i Sverige. Jag vet att jag inte gjort något, så jag visste att det skulle sluta så här.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!